Yshay Dan, supervivent de l’atac de Hamàs: “Hem de viure en pau i eliminar tot desig de venjança”

cropped-fav.png
La ciutat vella de Jerusalem. | Ioannis Kon - Pixabay

Nova trobada del papa Francesc amb víctimes de la violència a Terra Santa. Dimecres 29 de novembre, al marge de l’audiència general, durant la qual Francesc va tornar a implorar per la pau a Israel, Palestina i altres regions del món en conflicte, el pontífex va trobar-se amb Yshay Dan, un home francoisraelià que va perdre la seva cunyada, Carmela, de 80 anys i la seva neboda, Noya, una nena autista de 12 anys, en l’atemptat terrorista perpetrat per Hamàs el 7 d’octubre. 

“Van ser trobades mortes abraçades al kibutz Nir Oz”, explica Dan en una entrevista a l’agència SIR. Fins aquell moment, els familiars mantenien l’esperança que els terroristes se les haguessin emportat com a ostatges, que va ser justament amb el nebot de Dan, Ofer Kalderon, de 53 anys, que va ser portat a la Franja de Gaza juntament amb els seus dos fills, Sahar, de 16 anys, i Eretz, de 12. Els dos menors van ser alliberats el passat dimarts 28 de novembre en el marc de l’acord entre Israel i Hamàs, fruit d’intenses negociacions amb la mediació de Qatar, Egipte i els EUA. Ofer, en canvi, continua segrestat i la família no en sap res, sobre el seu estat de salut.

Això és el que va poder explicar Dan al papa Francesc, que durant l’audiència havia manifestat el desig que la treva en curs es pugui allargar perquè tots els ostatges puguin ser alliberats i continuï entrant a la Franja l’ajuda humanitària, imprescindible per als centenars de milers de supervivents palestins després de gairebé 50 dies d’intensos bombardejos per part de l’exèrcit israelià. 

“Li estic molt agraït al Papa. Vaig sentir alguna cosa que no sabia abans, que ell pot donar esperança, esperança. No sé si és ‘una esperança’ o ‘l’esperança’, però li vaig mirar als ulls i vaig parlar amb ell. Em va sorprendre veure amb quina atenció escoltava el que li deia”, explica Dan, que afirma també que sempre ha mantingut bones relacions amb el poble de Gaza ja que el seu germà acompanya gratuïtament des de fa anys la gent de la Franja a rebre tractaments mèdics als hospitals israelians.

Durant la trobada, segons explica Dan, el Papa li va demanar que pregués per la pau entre israelians i palestins, pels ostatges i pels que pateixen o estan malalts. “M’agradaria assenyalar que no soc creient, sinó agnòstic, però si volen saber què vaig sentir exactament, la resposta és que vaig sentir una cosa molt forta que no puc definir”, descriu Dan.

Yshay Dan, segon per la dreta.

“Els interessa que la guerra continuï”

Preguntat per la possibilitat d’allargar la treva que està tenint lloc a Gaza fins a l’alto el foc definitiu —a Cisjordània continuen els atacs contra els palestins, que han provocat l’assassinat de més de 230 persones des del passat 7 d’octubre— Yshay Dan sosté que el principal problema en aquest context és el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu i els colons. “Crec que els interessa que la guerra continuï, per tant, no crec que ens demanin si volem la pau”, assegura. 

No obstant les dificultats i l’extrema gravetat de la situació actual, Dan encara creu en la possibilitat que, en el futur, israelians i palestins puguin viure en pau. “Farem tot el possible per assolir la pau amb els àrabs i ells la faran amb nosaltres, i estic segur que l’acceptaran. Estic convençut que la majoria d’ells volen la pau amb Israel”, detalla. “La majoria dels israelians —prossegueix— busquen la pau en el sentit d’igual dignitat, no una pau que impliqui que nosaltres serem els reis i els palestins els esclaus. Ningú vol això. No hi ha esperit de venjança. Sé que hem de viure junts en pau perquè pot ser un paradís. Reconstruirem Gaza, estic segur d’això. I serà per als palestins, no per a l’exèrcit ni per al govern. Espero que hi hagi un canvi de govern i pau amb el nostre veí”.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia