Xabier Gómez: “La societat està quedant fora del debat sobre el rearmament de la Unió Europea”

cropped-fav.png
El bisbe fra Xabier Gómez, als estudis de Cope.

El bisbe de Sant Feliu de Llobregat, Xabier Gómez, expressa la seva preocupació pel procés de rearmament que està duent a terme Europa, en un moment de màxima tensió internacional. En una entrevista a La Tarde, de la cadena COPE, el dominic basc lamenta que el debat polític se centri exclusivament en la preparació per a la guerra, sense donar espai a una cultura del diàleg, que és la via que defensa l’Església per a la resolució de conflictes.

Gómez fa aquestes declaracions després que la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, afirmés fa uns dies que “si Europa vol evitar la guerra, Europa ha d’estar preparada per a un conflicte amb Rússia el 2030, fins i tot sense el suport dels Estats Units”. Davant d’aquesta afirmació, el bisbe adverteix que “una societat militaritzada pot generar una falsa sensació de seguretat i, alhora, predisposar a l’enfrontament”. “Ningú s’arma només per defensar-se”, recorda.

En línia amb l’article recent publicat a Catalunya Cristiana, el bisbe fa una crida a “superar les ideologies que justifiquen o condemnen l’augment de la despesa militar”, i defensa la necessitat “d’explorar altres camins per assolir la pau”. També observa que els papes del segle XX i XXI van advocar clarament “per la cultura del diàleg com a fonament per evitar conflictes i promoure la convivència”.

Gómez denuncia que el context geopolític actual es caracteritza per una constant “puntada de peu al tauler”, amb la consegüent “incertesa global i la manca de referents morals en el món polític“. En aquest sentit, recalca que “la pau no és un privilegi que es gaudeix entre guerres, sinó un dret reconegut en la Declaració Universal dels Drets Humans i, per als cristians, un do i una tasca, com Jesucrist deixa clar en l’Evangeli”.

Personal d’exèrcit I Pixabay

El bisbe també alerta que el debat sobre el paper d’Europa en matèria de defensa s’està desenvolupant sense comptar amb la ciutadania. En aquest punt, insta els líders polítics i la societat a sortir de la seva zona de confort i posar-se en la pell de les víctimes de la guerra: “La mare que perd els fills, l’economia que es destrueix o la manca de futur que obliga la gent a emigrar”, diu Gómez, recordant que si s’empatitzés amb les persones que pateixen les violències dels pobles, amb els països que veuen com la seva economia es trenca, amb les famílies que emigren a altres territoris per la manca de futur i seguretat, “la nostra perspectiva canviaria, buscaríem altres solucions”.

L’entrevista també apunta com, objectivament, el negoci de les armes és molt lucratiu, “això és el mateix que el papa Francesc ha assenyalat més d’una vegada, es necessiten conflictes actius, es necessita que el comerç de les armes tingui una sortida”. Sovint, els conflictes es promouen des de la part nord de l’hemisferi. “Però, atenció, que cada vegada sentim les guerres més properes, hi ha la necessitat de reclamar un altre tipus d’horitzó”.

Tot i reconèixer el dret a la defensa, Gómez alerta que cal evitar arribar a l’extrem del conflicte i viure sota la por constant d’una invasió o una agressió. “Hem de plantejar fòrums i iniciatives que promoguin la cultura de pau, ens estem oblidant del rearmament ideològic, del diàleg, d’altres vies”, assenyala. I remarca el pensament generalitzat que la humanitat va tenir després de la Segona Guerra Mundial, quan tothom es va adonar del “fracàs per a la civilització” que va suposar aquella conflagració. “Allò va portar a establir mecanismes reguladors per a la gestió de conflictes, però aquestes estructures no s’han renovat, i molts també s’han saltat els acords, això contribueix a afavorir la cursa armamentística”, conclou Gómez.

Pau i guerra I AI, @pixabay

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia