“Per a mi, visitar el Monestir de Santa Maria de l’Estany de nit, cosa que no havia fet mai, ha representat conèixer un espai desconegut, per bé que el conegui com el palmell de la meva mà”. És la paradoxa a la qual ha arribat la Maria, una jove de Vic que aquest estiu ha pogut gaudir amb la seva família d’un dels passis nocturns promoguts pels gestors d’aquest recinte romànic i gòtic del Moianès, la particularitat dels quals rau en l’ús d’espelmes enceses, única manera de poder veure’s-hi enmig la foscor. “Veure-ho de nit fa canviar les coses“, reconeix aquesta jove viguetana.
L’activitat, que encara té el formulari d’inscripcions obert per a la sessió del pròxim 23 de setembre, forma part del programa que porta per nom “Territori Oliba“, el qual inclou una agenda d’activitats de descoberta i coneixement del paisatge, els monuments i la història d’un territori marcat per la petjada de l’abat i bisbe Oliba. La visita amb espelmes al claustre d’aquest enclavament religiós “proposa gaudir d’una experiència realment única, ja que consisteix en un guiatge a la llum de les espelmes, buscant descobrir els misteris que ens amaga el programa escultòric del claustre de l’Estany”, defineix Alfons Mengod, un dels responsables del monestir.
Amb un cost de 10€ per als participants majors de 12 anys, el recorregut fa passar els visitants per les diverses ales del temple: “El recorregut passa per l’ala nord del recinte, iniciada a mitjan segle XII i la més antiga, i continua per l’ala oest, on els capitells són decorats amb temes de fauna, flora, geomètrics i heràldics. Posteriorment, la ruta prossegueix per l’ala sud, la més moderna, els capitells de la qual tenen els motius d’un gall, un cavaller i un cérvol. L’ala est, a més, és iconogràficament rica: si bé hi trobem escenes religioses, com ara l’anunciació a Maria, també hi ha les internacionalment conegudes escenes profanes, com la d’una noia pentinant-se, uns pagesos batent o un ase tocant un instrument musical”, repassa Mengod.