Víctor Manuel ‘Tucho’ Fernández, nou prefecte de Doctrina de la Fe: “He de tractar de no perseguir ni condemnar ningú”

cropped-fav.png
Víctor Manuel 'Tucho' Fernández | ACI Prensa

El Dicasteri per a la Doctrina de la Fe, antiga inquisició, no és ja un organisme que tortura ni mata, com en segles passats, però encara hi ha el perill que, en lloc d’encoratjar el pensament, de dialogar i buscar síntesi i punts de contacte, pugui frustrar una persona, faltar-li el respecte i maltractar-la. Així ho reconeix el nou prefecte d’aquest organisme de la cúria romana, l’arquebisbe de la Plata Víctor Manuel ‘Tucho’ Fernández, en una entrevista al diari ABC.

El prelat argentí, reconegut teòleg de seixanta-un anys, assegura que la carta que li va enviar el papa Francesc després de nomenar-lo, en la qual Bergoglio li demanava allunyar-se dels “mètodes immorals” d’altres temps, “és un tresor” i “un punt d’inflexió”. “Més que una carta a la meva persona és una llum per a l’Església”, subratlla Fernández, primer argentí que ocupa aquest càrrec que, en temps del papa Wojtyla i durant vint-i-tres anys, va estar encapçalat per Joseph Ratzinger.

En aquest sentit, el nou responsable de Doctrina de la Fe recorda que “sant Joan Pau II va demanar perdó pels excessos de la Inquisició”, tot i saber que “altres tribunals de la societat i confessions cristianes havien estat molt més cruels”. “El que passa —assegura Fernández— és que Francesc té la màgia de dir les coses de tal manera que sacsegen com si fossin noves“. Segons el prelat llatinoamericà, el que vol Bergoglio és que “no continuïn existint formes ‘anàlogues’ d’imposar la veritat en el món d’avui”.

Per tant, amb un dicasteri que ja no condemna ni corregeix, la funció de Fernández passarà fonamentalment per “no perseguir ni condemnar ningú”. Cosa que, per altra banda, tampoc no ha fet durant els darrers sis anys el seu predecessor en el càrrec, el cardenal jesuïta mallorquí Luis Ladaria. “El que sí que puc fer és cridar a conversar, fer un toc d’atenció, demanar una clarificació, seguir un procés d’aprofundiment d’una cosa que no és clara. Tot i que el Papa a la seva carta em va deixar ben clar que no és només aquesta la meva tasca. Em va indicar que el dicasteri està per ‘augmentar la intel·ligència’ de la fe, per ‘créixer en la interpretació de la paraula i en la comprensió de la veritat’, i em va aclarir un secret: que la millor manera de cuidar la doctrina és créixer en la comprensió més que aplicar mecanismes de control”, confessa Fernández.

Un altre dels punts que deixa clar en l’entrevista qui va ser rector de la Universitat Catòlica Argentina és que la seva tasca al dicasteri es limitarà a la Secció Doctrinal, dedicada a promoure i donar suport a l’estudi i la reflexió sobre la comprensió de la fe i sobre el desenvolupament de la teologia en diferents cultures. La Secció Disciplinària, creada el febrer de 2022 per tractar els delictes eclesiàstics reservats al dicasteri d’acord amb les normes canòniques, continuarà treballant amb autonomia, encapçalada pel secretari Mons. John Joseph Kennedy. “El Papa té clar que jo no soc canonista ni especialista en aquests temes, i que si m’hi dedico, no podré complir mai amb això que m’està demanant”, remarca, afegint que la Secció Disciplinària “té molt bons professionals que ho estan fent bé”.

Després de cinc anys com a arquebisbe de la Plata, segona diòcesi més important a Argentina, Víctor Manuel ‘Tucho’ Fernández, prepara la seva mudança a Roma per servir al Papa Francesc en una nova etapa que no s’esperava, ja que, com ha reconegut durant els darrers dies en altres entrevistes, fins ara mantenia l’esperança de retirar-se als 65 anys per tornar a la docència teològica i dedicar-se a escriure novament i predicar exercicis espirituals.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia