Dos sacerdots nicaragüencs, desterrats i enviats a Roma en ser detinguts per la policia del seu país

cropped-fav.png
Autoritats policials davant una església a Nicaragua. | Artículo 66 Nicaragua

En un nou episodi d’expulsions sacerdotals a Nicaragua per part del règim de Daniel Ortega, aquest passat cap de setmana va ser el torn per a Leonel Balmaceda i Denis Martínez, tots dos rectors de les diòcesis d’Estelí i Matagalpa, respectivament. Es dona la situació que el màxim representant d’aquests dos territoris diocesans és (des de la distància) el bisbe Rolando Álvarez, resident a Roma sota la protecció vaticana després de ser empresonat al seu país i enviat a l’exili.

Els preveres van ser detinguts per la policia sandinista els passats dies 10 i 11 d’agost, juntament amb dues col·laboradores diocesanes del primer sacerdot, Carmen Sáenz i Lesbia Gutiérrez. No va ser fins al 17 d’agost quan tots dos sacerdots van ser expulsats a Roma, per bé que, segons apunten mitjans nicaragüencs, es desconeixeria on han acabat les dues dones laiques que també van ser detingudes.

Per la seva part, un tercer capellà, Danny García, en aquest cas de la diòcesi de Matagalpa, també va ser arrestat el 15 d’agost, tot i que va ser posat en llibertat dos dies després i, com els seus compatriotes, hauria abandonat el país. Amb ells, ja són 45 els preveres que ha rebut el Vaticà en viure aquesta situació.

La UCA, un any confiscada pel govern d’Ortega

La decisió del govern d’Ortega i Murillo ha coincidit, aquest mes d’agost, amb el primer aniversari de la recepció, per part de la Universitat Centreamericana (UCA), el centre superior privat que la Companyia de Jesús té en aquest país, d’una notificació judicial en què s’obligava els seus membres a cancel·lar totes les activitats administratives i acadèmiques que hi estaven impulsant. L’acció també va implicar la requisació de béns immobles, de mobles i del capital econòmic d’aquesta institució acadèmica a favor de l’estat de Nicaragua.

Façana de la Universitat Centreamericana de Managua. | Foto: UCA

En un comunicat que commemora aquesta data fatídica, els seus representants han volgut remarcar que l’agressió patida “s’emmarca en un context nacional de repressió sistemàtica que lamentablement continua fins avui en contra de qualsevol persona o institució que resulti sospitosa de no estar d’acord amb el règim”. Per això, la universitat reitera la necessitat que “cessi la repressió, es deixin de cometre violacions sistemàtiques contra els drets humans i s’alliberin els presos polítics”.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia