Una vintena d’entitats cristianes catalanes s’han adherit a la campanya impulsada pels activistes Gabriela Serra, Llum Mascaray i Martí Olivella, que el passat 1 de febrer varen iniciar una vaga de fam per la pau a Palestina a la comunitat jesuïta del carrer Palau de Barcelona, on té la seu la Fundació Migra Studium.
En un comunicat emès aquest dijous 8 de febrer, les entitats defensen que per a evitar la guerra cal treballar per la pau. “La pau —asseguren— es prepara amb política per al bé comú, amb diplomàcia governamental, i amb fermesa contra les infraccions del dret internacional. I sobretot entenent que totes, tots, som persones”.
Remarcant el missatge del papa Francesc, el col·lectiu fa una crida a resoldre les diferències “amb diàleg i negociació i no amb una muntanya de morts”. “Recordem que en aquest conflicte han estat assassinades ja milers de persones, moltes d’elles nenes i nens”, adverteixen les entitats, que amb aquest manifest es comprometen a “difondre i seguir” les protestes dels “companys activistes”.
Gabriela Serra, Llum Mascaray i Martí Olivella van iniciar la vaga per exigir al Govern d’Espanya la fi del comerç d’armes amb Israel. L’objectiu d’aquesta acció noviolenta és incitar a la protesta pacífica de la ciutadania i “contribuir a un immediat posicionament del Govern Espanyol” en relació amb el conflicte a Terra Santa. En aquest sentit, el grup assegura que l’embargament a la compra i venda d’armes a Israel “és una obligació moral” i “també legal”.
Els activistes insten també al govern de Pedro Sánchez a donar suport a la denúncia de Sud-àfrica contra Israel per “indicis de genocidi” a Gaza davant la Cort Internacional de Justícia de l’ONU. “Ara encara més, quan la Cort considera plausible aquest crim”, adverteixen.
Serra (72 anys), Mascaray (68) i Olivella (69) compten amb el suport de més d’un centenar d’entiats catalanes, entre les quals hi ha la Comunitat Palestina, La Fede –128 ONG per a la justícia global– i l’Associació catalana de Jueus i Palestins.
Des que varen iniciar la protesta, es troben acollits a la comunitat jesuïta del carrer Palau. En paral·lel a la vaga de fam, que finalitzarà quan el metge que els atén ho determini, el moviment està promovent una sèrie d’iniciatives de sensibilització i acció. Per seguir l’evolució de la campanya, els responsables han habilitat un lloc web, un compte a Telegram i una adreça de contacte de correu electrònic: [email protected].
Les entitats cristianes que s’han sumat a la protesta són: Acció Catòlica Obrera (ACO), Associació José Ramón Zudaire, Capítol de Barcelona de la Fundació Vaticana Centesimus Annus pro Pontifice, Cristianisme i Justícia, Centre Passatge-Fundació Viarany, Comunitat Espai per la Unitat, Comunitats Vedruna Catalunya, Cristianisme Segle XXI, Coordinadora de dones creients Alcem la Veu, El Pregó, publicació eclesial d’informació i opinió, Federació de Cristians de Catalunya, Fundació Catalunya Religió, Fundació Joan Maragall, Fundació Pere Tarrés, Germandat Obrera d’Acció Catòlica (GOAC), Grup Sant Jordi de Defensa i Promoció dels Drets Humans, Junts-Sindicat de Docents de Religió de Primària i Secundària de Catalunya (JUNTS-SDRC), Justícia i Pau de Barcelona, Moviment de Professionals Catòlics de Barcelona (MPCB), Parròquia Santa Anna-Hospital de Campanya.