El bisbe d’Urgell, Mons. Joan-Enric Vives i altres membres de la Conferència Episcopal Espanyola van poder conèixer de la mà d’alguns representants del patriarcat llatí de Jerusalem la dramàtica situació dels cristians de Terra Santa. Ho van fer el passat dilluns 15 de gener, en el marc de la trobada anual de la Coordinadora internacional de bisbes per a la Terra Santa (Holy Land Co-ordination), organisme promogut per la Santa Seu per actuar en solidaritat amb les comunitats cristianes de la regió i participar en la vida pastoral de l’Església local en un context de pressió política i socioeconòmica extrema.
Durant la reunió, organitzada de forma telemàtica per la Conferència de bisbes del Regne Unit i Gal·les, una vintena de prelats de diferents països van poder rebre informació confidencial del P. Gabriel Romanelli, rector de la parròquia de la Sagrada Família de Gaza, i del laic Sami El-Yusef, que administra l’església i el complex adjacent. Tots dos van valorar positivament les mostres de solidaritat de bona part de la població mundial, necessària, segons van assegurar, perquè als habitants de Terra Santa no creguin que la comunitat internacional se n’ha desentès.
Com a resposta als atemptats de Hamàs del 7 d’octubre, l’exèrcit israelià va començar una campanya de bombardejos massius sobre Gaza que, a més de provocar una devastació sense precedents del territori, va obligar els cristians a buscar refugi en les seves esglésies. Una d’elles va ser l’església ortodoxa grega de Sant Porfiri, que va ser bombardejada el 20 d’octubre amb un saldo de 16 fidels morts i greus danys materials en el recinte.
Per la seva banda, la Sagrada Familia, l’única parròquia de ritus llatí en Gaza, es va convertir també en un alberg improvisat en el qual, des de l’inici de l’ofensiva militar israeliana, unes 700 persones han intentat sobreviure als horrors d’una guerra en la qual han mort de més de 24.000 civils palestins (entre ells, uns 10.000 menors) i n’han resultat ferits desenes de milers.
En aquella església situada al barri del Zeitoun, al nord de la Franja de Gaza, la comunitat cristiana catòlica comparteix els pocs recursos que tenen amb els ortodoxos de Sant Porfiri, i també amb els veïns musulmans, com van explicar Romanelli i El-Yusef durant la trobada amb la Coordinadora internacional de bisbes per a la Terra Santa.
A la dramàtica situació de Gaza, on durant els darrers cent dies han mort un total de 27 cristians, entre ells, tres dones abatudes als voltants del complex parroquial per franctiradors israelians, cal afegir la no menys preocupant situació als altres territoris palestins de Cisjordània i West Bank, on la comunitat palestina pateix una virulenta persecució per part l’exèrcit d’Israel i dels colons.
En aquest context d’extrema violència, segons va informar el Bisbat d’Urgell, Romanelli i Al-Yusef van remarcar davant els bisbes de la coordinadora la necessitat que la comunitat internacional no perdi l’interès per la situació a Terra Santa, que no s’aturin els pelegrinatges, que es treballi per difondre una cultura de pau i que s’aixequi la veu per demanar un alto el foc.
Així mateix, els representants del Patriarcat Llatí de Jerusalem van assegurar que serà molt difícil la reconstrucció de tot el mal que estan vivint i la divisió que s’ha generat a la regió. Per això van demanar intensificar l’oració de comunió amb aquells germans cristians i amb tots els que pateixen la guerra. “Cal extremar la solidaritat amb totes les víctimes, amb Gaza, i amb els ostatges israelians”, van advertir.