El 10 de desembre de 1948 —la setmana que ve farà 75 anys—, l’Assemblea General de les Nacions Unides, reunida a París, va proclamar la Declaració Universal de Drets Humans. El resultat va ser un document de trenta articles en què se subratllaven els drets humans considerats bàsics i que s’han aplicat, fins a l’actualitat, a tots els éssers humans i sense excepció. Amb motiu d’aquest aniversari, el dia 12 de desembre tindrà lloc al CaixaForum Macaya de Barcelona, a les 18:30 hores, una taula rodona que portarà per títol “Tots els éssers humans neixen lliures i iguals en dignitat i en drets“.
L’acte, que és organitzat per la Federació de Cristians de Catalunya —en aquest cas, pels Equips de Pastoral de Política i Comunicació (EPPC)— i l’Institut Emmanuel Mounier de Catalunya, i compta amb la col·laboració de la Fundació Doctor Albert Bonet, s’encetarà amb una presentació de l’advocat Xavier Puigdollers, president de la Federació de Cristians de Catalunya, en què s’abordarà el contingut de la Declaració i el context històric que la va fer possible.
A continuació, prendrà el torn de paraula el catedràtic d’Universitat Joan Lluís Pérez, president de l’Institut Emmanuel Mounier de Catalunya, per tal de referir-se a la influència que va tenir el pensament del filòsof catòlic francès Jacques Maritain (1882-1973) en la redacció de la Declaració Universal dels Drets Humans.
Una tercera ponència continuarà la jornada, en aquest cas a càrrec de mossèn Joan Costa, delegat de Pastoral social i caritativa de l’Arxidiòcesi de Barcelona i director de la Càtedra de Pensament i Acció social de l’Església. Aquest sacerdot serà l’encarregat d’aprofundir en els drets humans a la llum de la doctrina social de l’Església.
Finalment, Míriam Feu, cap del programa d’anàlisi social i incidència de Càritas diocesana de Barcelona, clourà amb la seva intervenció aquest esdeveniment fent una dissertació al voltant dels drets socials bàsics i les obligacions per garantir-los.
En acabar la sessió, que s’allargarà previsiblement fins a les 20:30 hores, s’oferirà a tots els assistents un petit refrigeri. A més, tenint en compte que l’aforament serà limitat, les inscripcions per poder participar-hi com a públic caldrà que es facin telemàticament a través de l’adreça de correu electrònic [email protected].