El llegat de Joaquima de Vedruna cobra vida en la nova ruta per la ciutat de Vic

cropped-fav.png
La presentació de la ruta va permetre a veïns i veïnes del municipi conèixer els indrets per on transcórre la ruta. | Fundació Vedruna Catalunya Educació

En una típica masia catalana, que avui dia s’ubica al bell mig de Vic, va ser on Joaquima de Vedruna (1783-1854) es va trobar, vídua i amb sis fills a càrrec, quan tenia tan sols trenta-tres anys. Lluny de llençar la tovallola per aquesta dura situació, va dedicar la seva viduïtat a conèixer profundament la vida espiritual, raó per la qual, en aquest indret, propietat del seu marit difunt, va gestar-se la Congregació de les Germanes Carmelites de la Caritat. L’edifici on ella mateixa va reunir les primeres noies el 1826 és també, des de fa pocs dies, l’inici d’un recorregut d’uns dos quilòmetres per conèixer l’obra de la santa.

Es tracta de la Ruta de Joaquima de Vedruna per la ciutat de Vic, que va ser presentada el passat dimecres per la Fundació Vedruna Catalunya amb la col·laboració del consistori vigatà. El recorregut, després d’iniciar-se al Mas Escorial, continua el fil per diversos indrets destacats en la vida de la religiosa, com ara l’església de la Divina Pastora, hereva de l’antic convent de caputxins on Joaquima de Vedruna va rebre l’orientació necessària per fundar un nou institut religiós, i la Casa Mare de l’Institut i el seu Noviciat, a l’interior de la qual hi ha l’església consagrada el1900 pel bisbe Josep Torras i Bages. 

D’aquesta manera, “la petjada històrica de Joaquima a la ciutat”, tal com definia la tasca de Joaquima de Vedruna l’alcalde de Vic, Albert Castells, en aquesta presentació, queda plenament retratada a partir de la contextualització, a través d’un mapa, dels diversos espais que es vinculen amb les labors caritatives i educatives de la religiosa. Tot plegat demostra, a més, la relació amb la ciutat que va mantenir-hi “durant quatre dècades en què se la va sentir com a seva”, hi afegia, en l’acte, Montserrat Espinalt, presidenta de la fundació.

“Entenem que la ruta és una aportació també a l’ampli patrimoni de la ciutat”, va afirmar, per la seva part, Ramon Rial, membre de l’equip de Formació de la Fundació Vedruna Catalunya Educació i artífex, al costat de Mabel Burgell, d’aquesta nova proposta històrica. El mapa que tots dos han elaborat es pot trobar a l’Oficina de Turisme de Vic i ofereix informació complementària sobre els espais visitats, amb textos i vídeos breus, accessibles a través d’uns codis QR i des del web creat per a la seva difusió.

Llegir més sobre:

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia