Un acord de pel·lícula. Així ha estat la signatura d’una col·laboració entre l’abadia de Montserrat, d’una banda, i, de l’altra, la cadena de supermercats Condis, fundada l’any 1961 i amb seu a Montcada i Reixac (Vallès Occidental), perquè aviat vegi la llum un documental sobre la vida dels monjos en l’enclavament religiós més important de Catalunya. Ara per ara tan sols se’n sap el títol (que serà El temps de Montserrat) i el nom del seu director, Carles Prats Puyalto, però està previst que aquesta obra audiovisual s’emmarqui en la celebració del mil·lenari de la fundació del Monestir, que tindrà lloc a partir del setembre de 2024 i es prolongarà durant tot el 2025.
Saber com viuen els monjos dia i nit, així com la seva total posada en pràctica de la Regla de Sant Benet, escrita durant el segle VI, seran alguns dels temes centrals d’aquesta nova creació cinematogràfica centrada en la comunitat benedictina. En aquest sentit, tal com va afirmar el passat dimarts durant l’acte de validació d’aquest acord el pare Bernat Juliol, prior de Montserrat i comissari d’aquesta commemoració, “gràcies a la col·laboració de l’empresa Condis es podran arribar a difondre uns valors propis de la vida monàstica que han estat presents durant uns mil anys en aquesta muntanya”.
Que Montserrat sigui un escenari de pel·lícula és una evidència per la seva composició geogràfica i arquitectònica. De fet, el passat mes d’abril, l’Abadia de Montserrat va proposar al cineasta Steven Spielberg, que va fer-hi una visita amb la seva dona, Kate Capshaw, Barack Obama i Michelle Obama, de fer una pel·lícula sobre la vida del pare Bonaventura Ubach (1879-1960), observat com una mena d’Indiana Jones del monestir. A pesar de prendre’n bona nota, fonts de la comunitat religiosa van apuntar que Spielberg no va voler-se pronunciar ni va anticipar cap decisió al respecte.