Una exposició sobre els refugiats al mar, a bord del remolcador Open Arms

file (11)-min
L'exposició flotant es pot visitar gratuïtament al Port de Tarragona. | 'Flama'

Situat entre diversos iots de dimensions gegantines que fondegen aquesta setmana al Port de Tarragona —una imatge típica en aquest espai marítim de la ciutat tots els dies de l’any—, obre les portes, fins al 9 de desembre, el remolcador de Proactiva Open Arms. Ho fa abans d’una sortida que portarà els seus tripulants a recórrer el Mediterrani central a partir del 22 de desembre. L’objectiu, recollir nous migrants. A Tarragona, però, la seva motivació és una altra: obrir els ulls a la ciutadania amb fotografies colpidores, objectes i documentació testimonial que s’han col·locat temporalment en diversos espais de l’embarcació.

Benvinguts a una exposició sobre la vida“, se sincera el jove guia i voluntari de l’ONG, Guillem Celdrán, davant un dels grups de visitants més matiners que aquesta setmana han pujat a l’Open Arms —en un dels quals hi ha hagut, per acompanyar-ne la inauguració, la consellera d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat, Tània Verge. Tot i haver tingut un aforament de 600 persones en algun rescat, els grups, a bord, no arriben a la trentena “per poder explicar més tranquil·lament què és tot això”, admet Celdrán.

És un dels dos vaixells que té l’ONG, fundada a Badalona, tot i tenir-ne, fa un temps, un total de quatre. Però això no suposa cap obstacle per continuar oferint una tasca d’ajuda humanitària a les successives onades de migrants que es troben contínuament a alta mar: des de dones embarassades fins a infants. Tot plegat, en un escenari, el mar, considerat com la frontera natural més ampla del planeta i una frontera que, a vegades, “és violenta“, tal com es destaca en un dels panells de la mostra. Amb tot, l’embarcació també ha de sortejar uns altres embats (els administratius) que n’han obstaculitzat la tasca.

Enguany, més de 300.000 persones han travessat el mar a la recerca de refugi. Es coneix, però, que 4.404 de totes elles han mort en l’intent, sense comptar, en aquest sentit, les que es juguen la vida travessant fronteres terrestres arreu del globus. Mentre això continua passant “cada dia i cada nit“, defineix el guia, l’Open Arms es converteix en un intermediari per a desenes de refugiats que no tenen res més a perdre que la seva vida. Amb aquest retrat testimonial i didàctic de tot el que es cou al seu interior, ha començat una nova travessia arreu dels ports marítims de Catalunya: la d’obrir les consciències de la ciutadania.

Guillem Celdrán és un dels encarregats d’explicar què fa l’Open Arms. | ‘Flama’
Llegir més sobre:

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia