Aquest passat dimarts 29 d’octubre va ser presentat públicament el primer informe anual de la Pontifícia Comissió per a la Protecció de Menors, creada fa deu anys pel papa Francesc. El document, de cinquanta pàgines i estructurat en quatre seccions, recull dades extretes d’institucions eclesiàstiques de tot el món i marca un pas endavant en la transparència i el compromís amb les víctimes. “Aquest és un moment molt important, ja que posa de manifest el treball fet durant una dècada per protegir els menors i sembrar llavors de salvaguarda”, va destacar el cardenal Sean O’Malley, president de la Comissió.
El document subratlla l’evolució en les polítiques de protecció i en els procediments de denúncia de l’Església. Amb una metodologia de recerca rigorosa, examina diversos elements per garantir un enfocament centrat en les víctimes i basat en els drets humans. O’Malley va subratllar la importància de “respondre de manera rigorosa i transparent” per evitar nous traumes en els supervivents, i va destacar el suport del papa Francesc en la tasca de responsabilització i justícia.
Un dels punts clau del text és el balanç entre els avenços i els reptes. Mentre que algunes institucions han avançat en la implementació de protocols de protecció, la Comissió detecta mancances en altres àmbits, especialment en regions d’Àfrica, Amèrica Llatina i Àsia, on la falta de recursos posa en risc la protecció. Juan Carlos Cruz, membre de la Comissió i supervivent d’abusos, va expressar el seu desig de veure “una Església que acompanya les víctimes i que ofereix suport i respostes efectives“.
L’informe també posa èmfasi en la necessitat de millorar l’accés a la informació per a les víctimes i els seus familiars, amb l’objectiu de garantir el dret a conèixer els procediments que els afecten. La comissió considera essencial una estructura clara de responsabilitats en la cúria romana per agilitzar la gestió dels casos d’abús i assegurar que els dictàmens es compleixin de manera eficaç. A més, es proposen millores acadèmiques per capacitar millor els agents de protecció i fomentar una cultura de la tutela en tots els àmbits eclesials.
Memorare, el fons pels països pobres
Un altre aspecte rellevant de l’informe és la iniciativa Memorare, que pretén recaptar fons per fer costat a les comunitats eclesiàstiques amb menys recursos. Aquest programa va rebre recentment una donació de 500.000 euros de la Conferència Episcopal Italiana i de 100.000 dòlars de la Fundació Papal, amb l’objectiu de desenvolupar centres d’assistència i formació en regions amb menys recursos. La comissió també treballa per estandarditzar els protocols de denúncia i d’acompanyament, fet que s’ha consolidat a través de la col·laboració amb les conferències episcopals locals.
Finalment, l’informe planteja una visió a llarg termini amb l’objectiu de revisar i renovar les polítiques de protecció cada cinc anys per a una millora contínua. En paraules del cardenal O’Malley, la Pontifícia Comissió per a la Protecció de Menors busca “construir ponts i treballar amb les comunitats més allunyades, una voluntat que representa el compromís profund de l’Església per transformar el dolor de les víctimes en un camí cap a la curació i la seguretat”.