El Sínode proposa una assemblea eclesial del Mediterrani per a sentir la veu dels migrants

cropped-fav.png
Briefing a la roda de premsa vaticana sobre l'Assemblea General Ordinaria del Sínode dels bisbes

L’Assemblea del Sínode va proposar aquest passat dijous la creació d’una assemblea eclesial del Mediterrani per escoltar les veus dels migrants, destacant la gratitud per l’obra de les esglésies en l’acollida i suport d’aquestes persones. La iniciativa va ser exposada en el briefing diari a la Sala de Premsa de la Santa Seu, on es va valorar la importància d’espais oberts per escoltar i donar veu als més vulnerables, especialment en el camp de la mobilitat humana.

En la mateixa sessió, es van tractar altres temes de l’Instrumentum Laboris, incloent la creació d’un consell especial per a persones amb discapacitat i la importància de revitalitzar les parròquies per accelerar el procés de sinodalitat. A més, es va destacar la necessitat d’integrar les xarxes virtuals, com Talitha Kum, amb les conferències episcopals, i de desenvolupar plataformes per als estudiants de diverses religions en les escoles catòliques.

El prefecte del Dicasteri per a la Comunicació, Paolo Ruffini, va emfatitzar “la necessitat d’un vincle més estret entre la cúria romana i les comunitats locals”, i va sol·licitar “més consultes a les esglésies locals en la preparació de documents”. Es va suggerir que els membres dels dicasteris “visitin més freqüentment les petites comunitats per entendre millor la seva realitat”. També es va reflexionar sobre el paper dels religiosos en el servei a les zones més vulnerables, posant en valor el seu treball en educació i en llocs de sofriment.

Paolo Ruffini, durant el brieffing informatiu del Sínode. | Foto: Vatican Media

Construir relacions fraternes

La superiora general Samuela Maria Rigon va ressaltar la universalitat del Sínode, “un quart dels participants són laics i joves”. Va afirmar: “El veritable canvi a l’Església passa per la construcció de relacions fraternes, un aspecte que no és sempre fàcil”.

En el context asiàtic, el cardenal Charles Bo va presentar un panorama positiu del camí sinodal, destacant “el major ús de la creativitat pastoral i la participació juvenil en l’evangelització digital”. No obstant això, també va esmentar les dificultats, com “la resistència al canvi entre alguns bisbes i les enormes distàncies geogràfiques”. Malgrat aquestes dificultats, l’arquebisbe va expressar satisfacció amb el progrés fet per l’Església a l’Àsia.

Finalment, el cardenal Gérald Lacroix i altres participants van reflexionar sobre la necessitat d’un canvi en les estructures de l’Església per adaptar-se millor a les necessitats actuals. Es va discutir la possibilitat d’establir un ministeri de l’escolta i la descentralització del poder entre Roma i les conferències episcopals, amb l’objectiu “d’apropar-se a les comunitats locals i fomentar una major obertura al diàleg i la col·laboració”.

Participants en l’assemblea del Sínode. | Foto: Vatican Media
Llegir més sobre:

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia