Un segle de transmissions: Pius XI i la fita que va marcar el Dia Mundial de la Ràdio

cropped-fav.png
El papa Pius XI, el dia de la inauguració de Ràdio Vaticana. | Vatican Media

“Sentiu, oh illes, i escolteu, oh pobles llunyans”. Aquestes van ser les primeres paraules que van sonar a través de l’emissora Ràdio Vaticana. Les va pronunciar el papa Pius XI un 12 de febrer de 1931 en un esdeveniment històric que, com han recordat els mitjans vaticans amb motiu del Dia Mundial de la Ràdio, va ser presentat pel mateix inventor de la ràdio, Guglielmo Marconi.

“Des de fa uns vint segles el Romà Pontífex fa sentir en el món la paraula del seu diví magisteri, però aquesta és la primera vegada que la seva veu viva pot ser percebuda simultàniament sobre tota la superfície de la Terra”, va dir l’enginyer elèctric i premi Nobel italià poc abans de la inauguració oficial de l’emissora vaticana.

En aquell dia, del qual han passat ja 93 anys, el pontífex italià va arribar poc després de les 16:15 hores a la seu de l’emissora, on va ser rebut per Marconi i el P. Giuseppe Gianfranceschi, jesuïta i primer director de Ràdio Vaticana. Després de les paraules introductòries de Marconi, que havia fet la primera transmissió de la història el 14 de maig de 1897, va prendre la paraula el papa Pius XI, la veu del qual es va propagar per l’èter, a través de la història.

Estudis de Ràdio Vaticana en l’actualitat. | Vatican Media

“Una xarxa de seguretat pública”

El Dia Mundial de la Ràdio, que enguany té com a lema “Un segle per a informar, entretenir i educar”, se celebra cada 13 de febrer des de 2012, gràcies a una iniciativa sorgida un any abans en el si de Nacions Unides per commemorar que el mateix dia de l’any 1946, l’organisme internacional va emetre el primer butlletí radiofònic de notícies.

Amb motiu de la celebració d’enguany, les Nacions Unides han recordat que la ràdio és també una “xarxa de seguretat pública” en situacions d’emergències i talls d’electricitat causats per catàstrofes naturals, com a tempestes, terratrèmols, inundacions, però també per accidents i guerres.

En aquest sentit, destaca el fet que l’any 1909, l’empresa fundada per Marconi a inicis del segle XX va desenvolupar un paper crucial en els rescats de dos naufragis emblemàtics com van ser el del Titanic, l’any 1912, i el del Lusitana, tres anys més tard. “Els passatgers del Titanic que s’han salvat, s’han salvat gràcies a un sol home, el senyor Marconi i el seu meravellós invent”, va assegurar Joseph Bruce Ismay, president de la naviliera WhiteStar, a la qual pertanyia el Titanic.

Guglielmo Marconi, inventor de la ràdio.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia