A la Selva del Camp, al Baix Camp, els pares, els avis i, probablement, altres avantpassats dels actuals representants de Coselva, una de les dues cooperatives que hi ha al municipi, han traslladat als seus descendents una passió per treballar els fruits que és capaç de donar la terra que encara es manté.
Arran d’això, el fet d’observar com, el passat diumenge 8 de desembre, l’oli sorgit de les oliveres plantades per totes aquestes generacions era escampat per l’arquebisbe de París, Laurent Ulrich, damunt de l’altar de la catedral de Notre-Dame per consagrar-lo va generar una doble satisfacció, sobretot, per al seu president, Antonio Domene, i per a la secretària del Consell Rector de l’entitat, Núria Cochs. “És el fruit de l’esforç de tots els pagesos que han cuidat, amb estima, suor i esperit cristià, les seves terres i, per conseqüència, l’oli d’oliva verge extra que avui dia podem continuar fent”, insisteix la segona, que va continuar les passes del seu pare en aquesta empresa, a la qual ha dedicat gairebé mig segle de vida.

La relació amb l’emblemàtic temple francès, que ha pogut refer-se després del sotrac provocat per l’incendi patit el 2019, es va propiciar gràcies als contactes fets per una dona parisenca, Maïten de Saint Paul, que estiuejava en aquest poble català durant la dècada de 1980. “Tenia unes amistats a la Selva del Camp, que van fer-li provar aquest providencial líquid”, recorda Cochs. Aquest va ser l’inici d’un vincle amb el territori diocesà parisenc que, amb la mediació d’aquesta dona, ha estat clau per a convertir desenes de litres de l’oli en el Sant Crisma, però també en l’Oli dels Catecúmens i en l’Oli dels Malalts.
“Seria un orgull poder veure el nostre oli a la Sagrada Família”
Per bé que, per una qüestió de protegir-ne les dades, no és freqüent conèixer el nom dels clients que acaben adquirint el producte estrella d’aquesta cooperativa, “Notre-Dame va voler desvelar-ho”, constata el seu president. Això ha provocat, des que la imatge de l’oli a les mans d’Ulrich es va difondre arreu del món, una allau de peticions per adquirir-lo, però també que aquest suc d’oliva, sorgit en la seva primera premsada, hagi passat a ser “més verge del que ja ho és“, hi afegeix Cochs fent un joc lingüístic.

Amb el nou premi sota el braç (“és un premi social, espiritual i patrimonial, més enllà de tenir forma de trofeu”, destaca Cochs), aquesta empresa és, al Camp de Tarragona, una de les que han proveït l’Església mundialment a partir de les seves produccions: “A Reus, per exemple, tenim el celler d’un vi de missa, el De Müller, que fins i tot ha arribat al Vaticà“, assenyala la representant de Coselva. Per assolir el pròxim repte, no caldrà sortir de Catalunya: “Ens agradaria aparèixer durant el ritual de consagració de l’altar que se celebri a la basílica de Sagrada Família de Barcelona”, reconeix Domene, tot fent l’oferiment perquè algú n’agafi el guant. “Això ens continuarà incentivant a treballar, amb passió, la nostra terra”, conclou.