Un grup de joves portuguesos denuncia l’estat dels presos al seu país a l’inici de la JMJ: “On és la misericòrdia?”

cropped-fav.png
El full que van repartir dimarts entre els pelegrins de tot el món. que es van donar cita a Portugal. | 7MARGENS

Recorda els presos com si estiguessis amb ells a la presó“. Amb aquest lema, que van escriure a les seves samarretes, un total de quinze joves que representen el Grup Renascer, els quals reben el suport de la parròquia portuguesa de Models (situada a Paços de Ferreira), es van desplaçar el passat dimarts al Parque do Perdão per defensar la seva denúncia a ulls de l’Església catòlica. Aquesta tractava a fer un crit d’alarma sobre el pèssim estat en què es troben els reclusos de les presons de Portugal.

El lloc, a banda de representar l’escenari de l’acte d’obertura de la Jornada Mundial de la Joventut, prenia la seva particular significació per un altre element: també acull un total de 150 confessionaris que van ser construïts per presos de presons de Coimbra, Paços de Ferreira i Porto. Una decisió que es va establir arran d’un protocol de col·laboració entre la Direcció General de Reinserció i Serveis Penitenciaris d’aquest país (DGRSP) i la Fundació JMJ Lisboa 2023.

Un cop allà, van repartir diversos fulletons, escrits en diversos idiomes, perquè els milers de pelegrins que s’hi congregaven entenguessin el motiu de la seva actuació. “Ja sabeu que els confessionaris de la JMJ els van construir els presos, però ¿sabíeu que, al nostre país, els presos treballadors, que són una minoria, guanyen menys d’1 euro l’hora?”, s’hi llegia. Una altra de les preguntes, a més, versava sobre la situació de les condemnes que s’estipulen al país lusità: “Sabeu que la durada mitjana de les condemnes a Portugal és tres vegades més llarga que la mitjana de la Unió Europea?”. A propòsit d’això, el text dels seus pamflets acabava amb una qüestió que convidava a fer-ne una reflexió humanitària: “On és la misericòrdia?”.

Però “per desgràcia, alguns sectors de l’Església no donen suport a aquesta missió, i dimarts, quan ja anàvem de camí a Lisboa, van intentar dissuadir-nos”, lamenta Fátima Leal, membre de l’entitat, en unes declaracions recollides pel portal lusità 7MARGENS. Leal, de 36 anys, va confessar, a més, que està “decebuda” per aquesta actitud rebuda per part dels responsables de la institució, que, segons ella, “més hauria de donar suport a aquests joves i que té el perdó i la misericòrdia al centre del seu missatge”.

Llegir més sobre:

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia