Un de cada quatre habitants de la diòcesi de Barcelona viu en exclusió residencial, segons l’informe FOESSA 2025 de Càritas

cropped-fav.png
"Fes que una llar digna no sigui una carta als Reis", lema de la campanya de Nadal de Càritas.

Càritas Barcelona ha demanat a les administracions que es despleguin habitatges socials d’emergència de manera universal, amb l’objectiu que qualsevol persona en situació de necessitat disposi d’una solució residencial temporal per a evitar estar en situació de carrer. Ho ha fet aquest dimecres 18 de desembre en la roda de premsa de Nadal, que ha servit per avançar les principals conclusions sobre habitatge de l’informe FOESSA 2025, segons el qual una de cada quatre persones del territori diocesà viu en exclusió residencial. 

“Una llar és molt més que quatre parets i un sostre”, ha remarcat Cristina Garcia, secretària general de Càritas Barcelona, a l’inici de la compareixença, celebrada a la seu de l’entitat i amb la participació, també, de Miriam Feu, cap d’anàlisi social i incidència de Càritas, Eduard Sala, director, i Javier Vilanova, bisbe auxiliar de Barcelona.

Feu ha denunciat que “són molts els infants que viuen en primera persona les conseqüències de no gaudir d’un habitatge digne”, i això, ha assegurat “té un fort impacte en el seu present i futur més immediat”. També ha detallat que el 26,6% de la població (726.000 persones) de la diòcesi de Barcelona pateix exclusió residencial, i que la situació de l’habitatge s’agreuja en les famílies amb infants i adolescents, afectant 4 de cada 10.

Míriam Feu, Javier Vilanova i Eduard Sala, durant la roda de premsa de Nadal. | Foto: Càritas

La respresentant de Càritas també ha detallat que un 15% de la població (415.000 persones) viuen “en situació de pobresa extrema” després de pagar les “despeses relacionades amb l’habitatge”. “En el cas de les famílies amb fills aquesta xifra torna a ser més alta, afectant el 25%”, ha remarcat Feu, tot apuntant que aquesta situació propicia que 120.000 famílies es vegin obligades a “viure en un habitatge inadequat, on es donen situacions d’insalubritat, amuntegament”. “Són famílies que fan vida en locals, soterranis, immobles sense accés a subministraments o espais sense llum natural”, ha detallat. 

En aquest context, Càritas Barcelona va destinar durant l’any 2023 més d’1,3 milions d’euros en ajudes per habitatge, que van beneficiar 1.300 llars. D’altra banda, l’entitat ha donat resposta residencial a unes 2.000 persones a través de pisos unifamiliars del projecte Oikos (gestionat conjuntament amb la Fundació Habitatge Social), pisos compartits i centres residencials. 

Les propostes de Càritas

“No pot ser que les persones siguin desnonades de casa seva i l’administració no ofereixi una alternativa residencial digna”, ha sentenciat Eduard Sala, director de Càritas Diocesana de Barcelona, que en la seva intervenció ha formulat algunes de les propostes per part de l’entitat a les administracions. 

Sala ha remarcat que “ningú acceptaria que un infant no estigués escolaritzat, o que una persona accidentada no fos atesa pels serveis d’emergència mèdics” i que, en canvi,i es permeti “que hi hagi persones que acaben amb les maletes al carrer”. “Cal oferir un espai on viure a aquestes persones fins que es tingui una solució a la seva situació”, ha apuntat.  

“No pot ser que les persones siguin desnonades de casa seva i l’administració no ofereixi una alternativa residencial digna”, ha denunciat Eduard Sala. | Foto: Càritas

En aquest sentit, el director de Càritas ha demanat a la Generalitat que, entre altres mesures, activi l’Agència de l’Habitatge de Catalunya i els ajuntaments totes les estratègies possibles per a garantir un parc d’habitatge social de lloguer sòlid i estable, amb l’objectiu de passar de l’actual 1,7% d’habitatge de lloguer social a Catalunya a, com a mínim, el 8% de la mitjana europea.  

“Aquestes propostes no han de ser una carta als Reis”, ha dit Sala fent referència a la campanya de Nadal de Càritas “Fes que una llar digna no sigui una carta als Reis”. “Dels papers no es poden construir llars. El compliment d’aquestes propostes són el desig de Càritas i també el de les persones en situació d’exclusió social i residencial. Però cal que no es quedin en desitjos, sinó que siguin un ferm compromís per part de les administracions, i que s’implementin com més aviat millor”, ha demanat Sala. 

“Cal fer arribar la solidaritat a les llars que viuen un moment difícil”

Per la seva part, el bisbe auxiliar de Barcelona, Javier Vilanova, ha posat punt final a la compareixença felicitant les festes de Nadal i recordant que Jesús també va néixer sense una llar digna. “Malgrat la difícil situació, hi ha esperança. Volem que tots els infants de les famílies que Càritas acull i acompanya puguin demanar la joguina que més els agrada, i que l’habitatge sigui la darrera de les seves preocupacions”, ha demanat. “No només hem de fer regals als nostres éssers estimats, sinó que cal fer arribar la nostra solidaritat a les llars que viuen un moment difícil. Entre tots i totes ho farem possible”.

El bisbe Javier Vilanova, acompanyat per altres membres de Càritas en finalitzar la roda de premsa. | Foto: Càritas

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia