Després de rebre la primera comunió, una trentena de nens i nenes havien de recordar de memòria, aquest dimarts al matí, quants mesos portaven com a escolans a les seves respectives parròquies. Segons el temps que s’havien dedicat a servir l’altar (una expressió que, en un primer moment, han observat amb cara d’estranyats), podien dividir-se grupalment amb infants d’altres poblacions en una de les primeres proves de la trobada diocesana d’escolans i escolanes que ha recuperat, al pati del Col·legi Sant Rafael de la Selva del Camp, al Baix Camp, la Delegació per a les vocacions de l’Arquebisbat de Tarragona.
A primera hora del matí arribaven des de localitats veïnes com ara Falset, Alcover, Vila-rodona, Santa Coloma de Queralt, Salou o Vila-seca, i, tot i no conèixer-se amb anterioritat, nens i nenes han trobat, en una gimcana matutina organitzada per preveres i seminaristes tarragonins, l’excusa per abandonar la timidesa i gaudir plegats. “És com ha de ser l’Església avui en dia —reflexionava un dels capellans més veterans presents en l’aplec—: capaç d’integrar una polifonia de veus mentre gaudeixen del que fan, i de fer veure, tant als grans com als petits, que els preveres no som persones distants i de difícil accés“.
Era, també, la primera vegada que hi participava, com a delegat diocesà per a les vocacions, Robert Otaba (República Democràtica del Congo, 1988), ordenat el 2020 i rector d’una de les parròquies representades en una jornada en què petits i adolescents han pogut tenir una estona per a remullar-se a les piscines municipals de la Selva del Camp. Una trobada, però, molt diferent de les que es feien abans quant a la xifra de participants: “Cada vegada són menys els escolans i les escolanes a les nostres parròquies, i això és una situació condicionada per factors com l’escàs lligam amb l’Església que queda un cop es rep la primera comunió i el tema dels abusos, conegut socialment”, deia Otaba.
“Preferiria anar a Port Aventura, però això també està bé”
“A mi m’agrada portar el pa i el vi a l’altar, però molt més tocar les campanes de la meva església”, admetia obertament un dels petits en aquesta jornada pocs minuts després que comencés. “Jo m’estimaria més ser a Port Aventura, però això també està molt bé”, afirmava un altre, tot constatant-se que la jornada també ha servit perquè els acòlits que omplen parròquies durant tot l’any —vestits amb alba o amb cogulla blanca— puguin continuar trobant un altre motiu de pes per viure la seva fe.
La jornada ha posat el seu punt final a mitja tarda amb una eucaristia presidida per l’arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, i celebrada a la parròquia de Sant Andreu d’aquesta localitat. Referint-se a aquest sant com “un jove pescador que va decidir seguir a Jesús juntament amb el seu germà”, el prelat ha insistit en la necessitat que tots els infants es continuïn sentint instats a “sentir-se cridats per a servir“, tot citant el lema d’una trobada que espera tornar a celebrar-se el pròxim estiu.