“Si coneguéssim millor la història de l’Església d’ara fa 500 anys no ens escandalitzaríem tant del que a vegades hi passa en l’actualitat”. El sacerdot Miquel Bonet ha fet així la primera de les pinzellades per introduir una conferència que aquest dijous ha servit per conèixer la fundació dels Clergues Regulars Teatins, representada per aquest capellà des de l’Església de Sant Gaietà de Barcelona i que ha rebut, amb motiu dels seus 500 anys, l’aprovació per part de la Santa Seu de celebrar el seu Any Jubilar.
La resposta al presentador ha arribat després per part del conferenciant, el bisbe auxiliar de Barcelona, David Abadías, el qual ha afirmat que “de segur que hi havia llums i foscors, però la diferència entre els membres de l’Església i nosaltres és la del pas dels anys, ja que tant ells com nosaltres compartim els mateixos somnis”. Fet aquest aclariment, el prelat ha continuat admetent que “potser els pontífexs que van coexistir durant els primers passos d’aquest orde no serien els més exemplars, però els primers fundadors de la comunitat, des d’Itàlia, tenien clara una cosa: calia tenir més en compte la veritable arrel, que era l’Església i la comunió amb Pere”.
Una actitud que homes com ara Gaietà de Thiene, Giampietro Caraffa, que després seria papa amb el nom de Pau IV, Bonifacio de Colli i Paolo Consiglieri, tots ells membres de l’Oratori de l’Amor Diví, van voler compartir harmònicament vivint en comú i de manera reglada, amb completa austeritat (“d’aquí ve la frase feta que a vegades interpel·la a comportar-se com els teatins, poc usada”), amb indumentària de clergues, “sense ostentacions”, i inspirant-se en els pares de l’Església catòlica, tal com han fet fins ara els teatins. “Potser no eren conscients que estaven fent un procés fundacional tan potent, però la seva tasca demostra que eren persones de la seva època, amb inquietuds i sense creure gaire en la improvisació”, ha aclarit Abadías davant la cinquantena de clergues i seglars que han ocupat part dels bancs de l’església.
“Els teatins som poc coneguts”
“M’han dit que, quan s’hi feia missa, aquí, el 1940, mai no hi quedaven bancs lliures“. El pare Miquel Bonet fa trenta d’anys que va arribar de les Illes Balears i és l’actual rector de l’Església de Sant Gaietà, que “amb prou feines arriba a la vintena de feligresos”. És, també, l’ànima del programa d’activitats que celebrarà, des d’aquest dijous, l’Any Jubilar dels Teatins a Barcelona, tal com es farà en altres punts del mapa teatí. “Durant tot aquest temps de preparació, m’he adonat que molt poca gent ens coneix”.
A Barcelona, en són dos, de preveres teatins; això és així després de la recent mort d’un dels tres membres que conformava fins aleshores aquesta petita comunitat a la capital catalana. “Sempre hem estat pocs, però som l’únic orde que es va crear damunt la tomba de Sant Pere, a Roma”, argumenta el sacerdot. En comptes de celebrar un únic acte multitudinari, tal com li han suggerit altres capellans, Bonet ha volgut plantejar “diversos actes petits” fins a l’agost que ve, assenyala, quan acabi aquesta celebració. “Són actes que responen a la manera com estem conformats els teatins: pocs però units“, diu Bonet.