Els activistes Gabriela Serra, Llum Mascaray i Martí Olivella han iniciat aquest dijous 1 de febrer una vaga de fam per la pau a Palestina i per exigir al Govern d’Espanya la fi del comerç d’armes amb Israel. Ho han anunciat en una roda de premsa celebrada poc abans del migdia a la seu de la Fundació Migra Studium, on els vaguistes, després de la lectura del manifest, han iniciat oficialment la protesta.
Declarats en vaga de fam per “contribuir a un immediat posicionament del Govern Espanyol” en relació amb el conflicte a Terra Santa, el grup assegura que l’embargament a la compra i venda d’armes a Israel “és una obligació moral” i “també legal”. En aquest sentit, recorden que “el marc jurídic espanyol prohibeix la venda d’armes a països en conflicte o que vulneren greument els drets humans”.
Encoratjats per les manifestacions del darrer 20 de gener a tot l’Estat, els activistes insten al govern de Pedro Sánchez també a donar suport a la denúncia de Sud-àfrica contra Israel per “indicis de genocidi” a Gaza davant la Cort Internacional de Justícia de l’ONU. “Ara encara més, quan la Cort considera plausible aquest crim”, adverteixen, convençuts que, amb aquestes mesures, l’Estat podrà exercir més pressió per aconseguir un alto el foc permanent i la llibertat de totes les persones preses o captives, com a base per una sortida justa i negociada del conflicte.
Serra (72 anys), Mascaray (68) i Olivella (69) han estat vinculats al llarg de la seva vida amb diferents moviments vinculats amb la pau i la justícia social. En l’acte d’inici d’aquesta acció noviolenta han comptat amb l’assistència d’un públic nombrós i les intervencions de suport de la Comunitat Palestina, La Fede –128 ONG per a la justícia global– i l’Associació catalana de Jueus i Palestins.
Al manifest expliquen que “deixar de menjar és un acte d’empatia amb les persones sotmeses a patir fam cada dia”. Amb aquest “petit gest”, que “no pot ni vol obligar ningú”, s’adrecen a la “consciència de la ciutadania, de les organitzacions, dels partits, dels parlaments i dels governs perquè cadascú, des de les seves possibilitats i responsabilitats contribueixi a aturar les guerres, les morts i la destrucció”.
A partir d’ara, s’instalaran temporalment a la comunitat jesuïta del mateix edifici de Migra Studium fins que finalitzi la vaga, cosa que decidiran els metges en funció de l’estat de salut dels activistes. A fi que les persones i entitats interessades puguin fer un seguiment de l’evolució de la vaga, els responsables han habilitat un lloc web, un compte a Telegram i una adreça de contacte de correu electrònic: [email protected].