Fa cinquanta anys que les germanes missioneres de la Caritat, congregació fundada per la Mare Teresa de Calcuta, es van instal·lar en un convent de Gaza, un dels 120 països on tenen presència. Van arribar-hi el 26 de febrer de 1973. Però lluny de celebrar aquest mig segle al servei de l’Església catòlica i de la comunitat local, les tres monges que hi ha en l’actualitat treballen incansablement per socórrer prop d’una seixantena de persones, a escassos metres de l’hospital Al-Shifa. Un centre hospitalari que va ser atacat el 6 de novembre passat per les forces israelianes, les quals van deixar-ne les instal·lacions totalment dependents d’uns generadors que cada dia disposen de menys combustible per funcionar.
“Vivim atemorides per la por de ser bombardejades també nosaltres“, lamenta una d’elles amb el cor encongit. Des que va començar l’ofensiva militar, les missioneres han deixat de visitar els centenars de llars de pobres, necessitats i malalts que acostumaven a freqüentar. I han deixat, també, de tenir comunicació telefònica amb l’exterior de la Franja, com ara amb el pare franciscà Xavier Rayappangari, que resideix a Jerusalem. “Les he pogut trucar algun cop, i m’asseguren que la situació, ara per ara, és desesperant: hi ha ancians i discapacitats que no tenen menjar, aigua, medicaments, electricitat ni gas per poder viure amb dignitat”, exposa el prevere en unes declaracions recollides per Crux Now. “Si bé el meu cos és aquí, a Jerusalem, el meu cap i la meva ment es troben a Gaza”, reconeix.
Les monges reben menjar amb comptagotes, a pesar que el racionen perquè puguin alimentar les persones que es troben recollides en aquest petit convent. “Hi ha dies, en aquest sentit, que cap de les tres pot menjar res més que un sol àpat“, denuncia Rayappangari. La situació, a més, es va endurir encara més després que, tal com exposa aquest capellà, una dona va voler sortir-hi fa uns dies per anar a casa seva i va acabar sent afusellada a plena llum del dia.
Treva de quatre dies
Les baralles al voltant de l’hospital han estat especialment ferotges, ja que Israel acusa Hamàs de dirigir un centre de comandament en túnels sota l’hospital i d’utilitzar metges i pacients com a escuts humans. Diumenge passat, una trentena de nounats van ser evacuats de l’hospital pels metges de la Mitja Lluna Roja Palestina i de l’Organització Mundial de la Salut, els quals van portar-los a Egipte per ser atesos.
Després de mes i mig de guerra devastadora, Israel i Hamàs han pactat una treva de quatre dies i l’alliberament d’almenys 50 dones i nens entre les gairebé 240 persones segrestades pel grup integrista.
L’acord, que ha estat possible gràcies a la mediació de Qatar, Egipte i els Estats Units, entrarà en vigor aquest dijous després de ser aprovat per àmplia majoria (35 ministres a favor i tres en contra) a la seu del govern israelià. La reunió, que va durar més de sis hores, havia estat convocada de manera especial per votar una proposta que ja comptava amb el suport del gabinet de guerra i dels organismes de seguretat.