Aquest dimecres a les 4 de la tarda començarà a la Ciutat del Vaticà la segona fase de l’Assemblea General Ordinària del Sínode 2021-2024 sota el lema ‘Com ser una Església sinodal missionera‘. Ho farà en el mateix espai que l’any passat, l’Aula Pau VI, on han sigut instal·lades les taules rodones en què seuran els 523 participants d’enguany, dels quals 368 tindran dret a vot.
“El procés sinodal ha de ser un retorn a l’Evangeli; no ha de tenir entre les prioritats alguna reforma ‘de moda’, sinó preguntar-se com fer arribar l’Evangeli a una societat que ja no l’escolta o s’ha allunyat de la fe”, va dir el papa Francesc el passat cap de setmana, des de la basílica del Sagrat Cor de Kokelberg, Brussel·les, en una trobada amb la comunitat catòlica belga.
Aquesta haurà de ser, segons el Papa, la prioritat fonamental d’una trobada que arrencarà després d’un retir espiritual preparatori de dos dies en què els participants, com va recordar en la pregària del matí del primer dia la religiosa benedictina Maria Ignazia Angelini, hauran de deixar “espai a l’escolta sorpresa que reposiciona i prepara per a aquest nou començament de caminar junts”.
Els participants, en xifres
La llista de participants està dividida en tres grups: els membres amb dret a vot, els convidats especials i altres participants. Aquesta segona fase de l’assemblea no presenta canvis significatius en relació amb l’any passat més enllà del lleuger augment en el nombre total de membres amb dret a vot, que seran 368; d’aquests, n’hi haurà 96 que no seran bisbes, entre ells, 53 dones.
Pel que fa als participants de Catalunya i altres parts de l’Estat, l’assemblea comptarà amb el cardenal Joan Josep Omella, que hi serà com a membre nat, i amb el bisbe de Solsona, Francesc Conesa, president de la Comisión Episcopal para la Doctrina de la Fe . Conesa va ser escollit pels bisbes espanyols per participar en el Sínode, juntament amb l’arquebisbe emèrit de Saragossa Vicente Jiménez Zamora, coordinador de l’equip sinodal de l’Episcopat espanyol, i l’arquebisbe de Valladolid, Luis Argüello, president de la Conferència Episcopal des del passat 5 de març.
Entre les novetats més destacables, cal subratllar la presència del nicaragüenc Rolando Álvarez, bisbe de Matagalpa, exiliat a Roma des de principis de 2024 després de quinze mesos empresonat pel govern de Daniel Ortega i Rosario Murillo.
El document de treball
Les discussions, que duraran fins el dia 27 d’octubre, es duran a terme d’acord amb l’Instrumentum Laboris, el document de treball elaborat per una vintena de teòlegs el mes de juny passat. El text es va basar en el document previ ‘Cap a octubre de 2024’, en el qual van quedar recollides les indicacions, elaborades i aprovades pel Consell Ordinari de la Secretaria General del Sínode, sobre els passos a fer de cara a la segona sessió de l’assemblea.
L’Instrumentum laboris consta de tres parts (relacions, itineraris i llocs) a partir de les quals es plantegen, entre altres, temes com la iniciació cristiana, els carismes i ministeris, la situació dels ministeris ordenats, la formació, el discerniment eclesial per a la missió, la transparència i rendició de comptes, els vincles que conformen els llaços de l’Església i el paper del bisbe de Roma al servei de la unitat.
Aquest dilluns passat, coincidint amb el primer dia de retir espiritual previ a l’inici dels treballs de l’assemblea, Francesc va convidar en el Vídeo del Papa a pregar per un estil de vida sinodal, caracteritzat per la corresponsabilitat, la participació i la comunió en la missió compartida de l’Església. “Sacerdots, religiosos i laics han de caminar junts, sense jerarquies, complementant-se i treballant col·lectivament en el testimoniatge de la fe”, va assegurar Francesc en l’espot.