Sergi Gordo: “L’MTCE rep l’encàrrec diví de sembrar llavors d’esperança a Europa”

cropped-fav.png
El simposi de l'MTCE va aplegar diverses autirotiats catalanes i europees. | MTCE

El Moviment de Treballadors Cristians d’Europa (MTCE) va viure la setmana passada —del 21 al 24 de setembre— tres dies intensos a Barcelona amb motiu de la celebració del seu seminari anual. La residència salesiana de Martí Codolar va ser l’espai seleccionat perquè la quarantena de participants que s’hi van reunir reflexionessin sobre algunes de les qüestions sobre les quals l’organització centra la seva atenció en la majoria de les seves activitats.

Aquestes van ser, per exemple, la desigualtat, el qüestionament que es fa dels drets socials, la precarització laboral, la complexitat del fet migratori, la desafecció política i el constant creixement dels populismes i de l’extrema dreta a Europa.

A més, es va celebrar un simposi que va comptar amb tres intervencions que es van cenyir al format de Revisió de Vida proposat per la Santa Seu, un mètode que parteix de tres eixos com a base de les interpretacions que es puguin desenvolupar en cada cas (els de veure, jutjar i actuar). En aquest sentit, cadascun d’aquests tres conceptes es va veure representat en les tres ponències que es van poder escoltar: en primer lloc, la de Karl Brunner, copresident de l’MTCE; en segon lloc, la de Gwendoline Delbos, eurodiputada d’Els Verds, i, en tercer lloc, la de Toni Mora, president del Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya (CTESC).

Entre els participants es va comptar amb la presència de Carles Armengol, director general d’Afers Religiosos; d’Anna Salvador, tècnica de l’Oficina d’Afers Religiosos de l’Ajuntament de Barcelona, i d’Antonio Aranda, director del departament de Pastoral del Treball de la Conferència Episcopal Espanyola.

D’una banda, Brunner va citar alguns textos de l’Antic Testament i les encícliques Rerum Novarum i Evangeliï Gaudium, per afermar que no som un jo (propi del liberalisme), sinó un nosaltres, així com la necessitat de crear societats plurals. De l’altra, Delbos es va lamentar, durant el seu discurs, que al Parlament Europeu hi hagi pocs eurodiputats que pensin més en el conjunt d’Europa que en l’àmbit de país. I, finalment, Mora, va subratllar el bon funcionament del diàleg social a Catalunya i va recalcar la necessitat de fer avenços pel que fa al Pla d’Acció del Pilar Europeu de Drets Socials.

Per acabar, els integrants de l’MTCE van formar part d’una eucaristia presidida pel bisbe de Tortosa, Sergi Gordo, el qual ocupa també el càrrec de responsable de la Pastoral Obrera i l’Apostolat Seglar a la Conferència Episcopal Tarraconense. “Els moviments de Pastoral Obrera d’Europa que us heu reunit a Barcelona sou signe de sinodalitat viscuda. Hem de portar la bona nova de l’evangeli als ambients obrers. Aquí teniu un germà per caminar junts”, va afirmar el prelat, que va definir l’MTCE com una institució que “rep la crida del Senyor per sembrar llavors d’esperança en la pràctica democràtica dels països d’Europa”.   

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia