Sergi Gordo destaca el “testimoni públic de fe i esperança” de Francesc Torralba

jordpacheco
Homenatge a Francesc Torralba a l'Ateneu Sant Pacià. | Foto: José Luis Gómez Galarzo

Amic, mestre, filòsof i teòleg tot terreny”. Amb aquestes paraules s’ha referit el bisbe de Tortosa, Sergi Gordo, a Francesc Torralba aquest 4 de desembre en l’homenatge dedicat per l’Ateneu Sant Pacià al pensador català amb motiu del Premi Ratzinger que va rebre fa tot just un any al Vaticà.

L’acte, celebrat a l’Aula Magna del Seminari Conciliar de Barcelona, ha estat presidit per l’arquebisbe de Tarragona i vicecanceller de l’Ateneu Sant Pacià, Joan Planellas, i ha comptat amb la presència de l’arquebisbe d’Urgell, Joan-Enric Vives, el rector de l’Ateneu Sant Pacià, Joan Torra, així com els degans de les facultats de Teologia, Filosofia, Antoni Gaudí (d’Història, Arqueologia i Arts Cristianes) i el president de l’Institut de Litúrgia ad instar facultatis. També hi han assistit familiars de Francesc Torralba, professors, alumnes i personal d’administració i serveis de l’Ateneu.

Planellas ha obert la cerimònia destacant la “capacitat de síntesi” i “la saviesa teològica i filosòfica” de Francesc Torralba. “Sap vendre el producte, ja que té una gran facilitat de comunicar la ciència de la fe”, ha dit l’arquebisbe de Tarragona, tot recordant que “a redós del premi Ratzinger hi ha el diàleg entre la fe i la raó”. 

L’arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, ha destacat la “capacitat de síntesi” de Francesc Torralba. | Foto: José Luis Gómez Galarzo

Francesc Torralba, un perfil humà i cristià

Després d’una breu intervenció del degà de filosofia de l’Ateneu Sant Pacià, Ignasi Fuster, que ha explicat breument les característiques del prestigiós guardó atorgat per la Fundació Ratzinger, ha pres la paraula Sergi Gordo per traçar el perfil humà i cristià del reconegut pensador.

“La data del seu any de naixement —1967— ens indica que el doctor Torralba és una persona en la maduresa, encara que, vista la seva activitat, manté un esperit jove”, ha dit Gordo, tot destacant l’“impressionant curriculum vitae” i mèrits acadèmics de qui va ser professor seu. “A més d’amic, em sento també testimoni de la seva vàlua com a mestre”, ha advertit el bisbe.

Després de remarcar l’honor que suposa per a la comunitat acadèmica de l’Ateneu Sant Pacià el reconeixement d’un dels seus membres per part del Premi Ratzinger (“un premi que porta el nom del papa Joseph Ratzinger, eminent professor a diverses universitats germàniques i bisbe de Roma amb el nom de Benet XVI”), Gordo ha traçat alguns aspectes destacats de la trajectòria vital del filòsof. 

El bisbe de Tortosa, Sergi Gordo, durant la seva ponència. | Foto: José Luis Gómez Galarzo

En aquest sentit, ha recordat el seu servei al Pontifici Consell de la Cultura i al Dicasteri de la Cultura i Educació de la Santa Seu, la seva responsabilitat com a director de la Càtedra Ethos d’ètica aplicada de la Universitat Ramon Llull i com a president del Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa de la Generalitat, entre altres.  

Des del punt de vista de l’arxidiòcesi de Barcelona, Gordo ha recordat “la lucidesa” i “el seu savoir faire” de les intervencions de Torralba, quan va ser membre del Consell Pastoral Diocesà durant el pontificat del cardenal Martínez Sistach. “En algunes d’aquestes reunions solia remarcar que vivim en un món molt complex i mutant, però que som cridats a construir ponts, a unir talents i a donar raó de l’esperança des de la serenitat que brolla de saber que, en aquesta lluita com a cristians, no estem mai sols”, ha recordat Gordo.

Després de comentar obres cabdals de l’extensa bibliografia de Torralba, el bisbe ha lloat els dos darrers llibres seus publicats fins ara: Benaurances per a agnòstics (Fragmenta) i No hi ha paraules. Assumir la mort d’un fill (Ara Llibres). Aquest darrer llibre recull les reflexions del filòsof sobre la mort del seu fill Oriol en un accident de muntanya l’estiu de 2023. “Davant d’aquest dramàtic fet tan proper a ell, i ja passat un temps, el nostre estimat professor es reafirma en què la fe és essencial per afrontar situacions límit, com la de perdre un fill, malgrat que no trobem paraules per expressar el misteri. Li estic molt agraït a l’estimat amic pel seu testimoni públic de fe i d’esperança”, ha apuntat el bisbe. 

Salutació entre Sergi Gordo i Francesc Torralba. | Foto: José Luis Gómez Galarzo

“Anhelar la veritat”

Francesc Torralba ha sigut l’encarregat de tancar l’acte amb un profund i emotiu discurs en què ha explicat com entén l’activitat filosòfica. “Em sento teòleg però genuïnament filòsof. Concebo la filosofia com una passió, un desig, un anhel, no és una cosa que es posseeix ni objecte sota control, és vida interior”, ha afirmat Torralba.

Per a Torralba, el que és propi de la filosofia és “anhelar la veritat”, “travessar el llindar de la ignorància” i “explorar terrenys vetats al sentit comú”. “La filosofia és abans de tot una passió. I el filòsof és un ésser apassionat que experimenta amb ardor el desig de saber, del qual no s’allibera mentre visqui”, ha destacat el pensador abans de reconèixer que “amb tenacitat i lucidesa”, el filòsof “no solament descobreix respostes sinó nous interrogants”.

El professor Torralba ha tancat el seu discurs assegurant que sense l’activitat filosòfica, per rudimentària que sigui, es produeix una despersonalització de l’ésser humà, una mecanització i una fossilització del seu ésser. “Tot ésser humà —ha reflexionat— és en certa manera un filòsof, ja que es formula una determinada visió de la realitat i una resposta sobre el sentit de la seva pròpia existència”.

“Tot ésser humà és en certa manera un filòsof”, ha apuntat Torralba. | Foto: José Luis Gómez Galarzo

Francesc Torralba va recollir el Premi Ratzinger el 30 de novembre de 2023 a la Sala Règia del Palau Apostòlic de la mà del secretari d’Estat del Vaticà, el cardenal Pietro Parolin. En la cerimònia, en la qual també va ser guardonat el teòleg Pablo Blanco, el purpurat italià va recordar la importància del pensament del Papa emèrit al voltant del diàleg entre raó i fe. 

Els Premis Ratzinger, també coneguts com el Premi Internacional de Teologia, són atorgats per la Fundació Vaticana Joseph Ratzinger. Els guardons consten de dues modalitats (teologia i obres d’investigació i pensament teològic) i distingeixen a aquells treballs que han contribuït significativament a l’enteniment de la fe cristiana.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia