“Ser capellà a Nigèria implica el perill de ser segrestat”

cropped-fav.png
Un capellà nigerià, desplaçant-se amb motocicleta. | Foto: ACN

El P. Andrew no acostuma a avisar amb antelació dels seus plans de viatge i tampoc porta sotana quan es desplaça a zones perilloses. Actua d’aquesta manera perquè, al seu país, Nigèria, fa temps que ser capellà implica el perill de ser segrestat. Això no obstant, el sacerdot no renuncia a moure’s en motocicleta pel territori diocesà de Panchin per poder fer-se present entre la comunitat catòlica, minoritària al país.

“Per arribar a la gent i ser eficaços en el nostre ministeri, necessitem un bon mitjà de transport. Depenem d’això a l’hora de visitar els nostres feligresos, ja que sovint queden completament aïllats per la pluja o pel mal estat de les carreteres”, explica el P. Andrew a Ajuda a l’Església Necessitada (ACN, per les sigles en anglès), conscient que el risc de ser segrestat se suma al de patir un accident mortal a causa de les pèssimes condicions de la xarxa viària.

En qualsevol cas, les dificultats i impediments no dissuadeixen el sacerdot africà de portar a terme la seva missió, cosa que el fa sentir plenament realitzat. “Ser sacerdot avui significa servir a Déu a través de la gent. Després de tots els problemes relacionats amb un viatge, m’alegra molt arribar a l’església d’un poble i trobar-me allà a la gent asseguda, esperant-me; és molt encoratjador”, confessa el capellà, remarcant el zel apostòlic dels fidels de Nigèria. “En aquesta part del món la gent està famolenca i anhelosa de la Bona Nova”, assegura.

Durant els darrers anys, segons ACN, Nigèria ha esdevingut un dels països més perillosos per al clergat catòlic, ja que en moltes regions del país ha sorgit la “indústria del segrest”. Els delinqüents, moguts per la creença que l’Església catòlica és rica, es fixen en els capellans, convençuts que en podran treure diners segrestant-los, malgrat que els bisbes del país apliquen una estricta política de no pagar rescats.

Segons Ajuda a l’Església Necessitada, un total de 33 sacerdots i religioses van ser segrestats arreu del món durant l’any 2023. Una xifra inferior a la de l’any anterior, que es va saldar amb 54 segrestos. La dada inclou cinc sacerdots segrestats en anys anteriors, però que el 2023 continuaven en mans dels seus captors o en parador ignorat.

Nigèria encapçala amb una gran diferència la llista, ja que actualment compta amb 33 sacerdots i 3 religioses segrestats. Els altres països són Haití, amb dos casos, Mali i Burkina Faso, amb un cadascun. A Etiòpia va ser raptada una religiosa. Aquest és el segon any que la fundació pontifícia fa un seguiment de tots els segrestos, assassinats i detencions de sacerdots, seminaristes i religiosos catòlics a tot el món.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia