Nens, nenes i famílies senceres es troben atrapades a Gaza en una situació catastròfica. Aquesta és una de les advertències més recents d’UNICEF per cridar l’atenció sobre el terrible patiment a què està sent sotmesa, des del passat 7 d’octubre, la població infantil a l’enclavament. Després d’un mes d’incessants bombardejos per part de l’exèrcit d’Israel sobre zones civils densament poblades a la Franja, la xifra de palestins morts supera els 10.000. I gairebé la meitat són menors. De fet, tal com ha afirmat l’oficina de Nacions Unides a Ginebra, un nen mor i dos resulten ferits cada deu minuts a Gaza de mitjana. Una xifra esfereïdora que porta a la conclusió que, com ha subratllat la mateixa organització, Gaza s’ha convertit en un immens cementiri de nens.
Aquesta dramàtica situació ha portat UNICEF a fer una crida per denunciar que “els nens estan morint a un ritme alarmant” a l’enclavament i, a més, “se’ls està negant els seus drets bàsics”. Segons l’organització, des de l’esclat de les hostilitats fa poc més d’un mes, la immensa majoria de famílies de Gaza s’han vist pràcticament privades d’aigua, aliments, combustible, medicines i altres elements essencials, fins i tot d’accés segur a hospitals. Per això, UNICEF ha demanat un alto el foc humanitari immediat i un accés humanitari ininterromput perquè l’ajuda arribi als nens, nenes i famílies necessitades, poder salvar vides i evitar més sofriment.
“La salut mental dels menors ha anat més enllà del punt de ruptura”
Per als infants que de moment han aconseguit sobreviure, el conflicte armat comportarà terribles conseqüències, ja que a Gaza, a més de les bombes i les incursions terrestres de l’exèrcit d’Israel, es van retirar els espais segurs i es van tallar els serveis de salut mental i atenció. Ho ha advertit aquesta setmana una altra entitat no governamental dedicada a la protecció de infància, Save the Children, que ha denunciat que a més dels 5.000 nens assassinats durant l’últim mes, altres uns 1.300 més es troben desapareguts, “suposadament enterrats sota els enderrocs”, com afirma l’ONG.
Preocupats pel benestar físic i emocional dels nens de tota Terra Santa, Save the Children també ha advertit que altres 43 menors han sigut assassinats a la Cisjordània ocupada i 31 a Israel, mentre que uns 30 més han sigut segrestats com a ostatges per Hamàs després dels seus atemptats terroristes del 7 d’octubre a territori israelià.
L’organització també ha posat èmfasi en el fet que “la salut mental dels nens a Gaza ha anat més enllà del punt de ruptura”. A causa dels atacs aeris israelians que han afectat milers d’espais civils a l’enclavament, incloses escoles, hospitals i fins i tot esglésies que acullen centenars de famílies refugiades, la violència, la por, el dolor i la incertesa estan causant —segons Save the Children— greus danys mentals als nens, que no tenen un lloc segur on anar.
Nens ferits sense familiars supervivents
D’altra banda, com ha informat SIR, el Ministeri de Sanitat de Gaza ha confirmat que 444 famílies han perdut de dos a cinc membres a causa de la violència en les últimes quatre setmanes. Unes dues-centes han perdut a 10 o més membres, deixant a molts nens sense el suport dels seus éssers estimats, que constitueix, segons recorda Save the Children, un mecanisme crucial per a fer front a les adversitats dels nens que pateixen un trauma.
Els professionals mèdics de Gaza, inclosos Metges sense Fronteres, han informat que el nombre de nens sense familiars que arriben a rebre tractament mèdic és tan elevat que s’ha encunyat un nou acrònim per identificar-los: “WCNSF” (Wounded child no surviving family – nens ferits sense familiars supervivents).
Save the Children ha lamentat que l’actual gestió de les hostilitats a Gaza exposa als nens a episodis extremadament traumàtics, privant-los de qualsevol mitjà que els pugui ajudar a fer front a la situació. Segons ha explicat l’ONG, en les dramàtiques condicions actuals, els nens manifesten tota una sèrie de signes i símptomes de trauma, entre ells ansietat, por, preocupació per la seva seguretat i per la dels seus éssers estimats, malsons i records preocupants, insomni, dificultat per a expressar les seves emocions i allunyament de les seves persones adultes de referència.
“El trauma que dona lloc a aquests símptomes és continu, inexorable i s’agreuja dia rere dia”, ha advertit Save the children, que ha tornat a demanar a la comunitat internacional que doni suport a “un alto el foc sense més demora i garanteixi que totes les parts en conflicte respectin el dret humanitari internacional, com és el seu deure”.