Avui es celebra:
- Nostra Senyora de la Misericòrdia, patrona de Reus.
- Santa Marina. Aquest nom, que s’ha atorgat a moltes nenes, parla de la vinculació amb les aigües marines. Aquesta santa va ser martiritzada prop d’Ourense (s. III) i la seva veneració s’escampà per l’Espanya visigoda occidental. Com que es coneixien poques dades de la seva vida se li aplicà una versió de la vida de la famosa santa Margarida d’Antioquia, que es venera d’aquí a dos dies. La dona que porta el nom d’aquesta santa, fàcilment deixa traspuar en els seus ulls el color profund del mar evocador del misteri de Déu. A santa Marina se l’invoca per demanar que les aigües siguin netes i no contaminades, doncs el lloc on morí hi va brollar una font cristal·lina avui anomenada Aguas Santas, on també hi ha l’església on es conserva el sepulcre de la santa. També se li demana que netegi els cors de les persones de tota mena d’odi, de malícia i de rancúnia d’acord amb la benaurança que diu: “Feliços els nets de cor, perquè veuran Déu”. Diu la dita que per santa Marina, boga i sardina.
- Sant Arnau de Metz. Aquest dia es veneren dos sants amb aquest nom. L’un era un noble d´Austràsia. Va renunciar al seu poder i optà per la vida religiosa i fou bisbe de Metz del 614 al 627. S’explica que va llançar l’anell episcopal al riu Mosel·la esperant que Déu li retornés com a signe de reconciliació. I el retrobà a la panxa d’un peix (una llegenda que també es reprodueix a la vida de sant Bernat Calbó). Morí el 640 i va ser enterrat a Metz.
- L’altre sant homònim d’aquest dia, Arnau de Arnoldsweiler, era d’origen grec, músic i luthier de la mítica cort de Carlemany (ss. VIII i IX). L’emperador va fer-lo senyor de la vall de Bürgerwald a Jülich d’on esdevingué el protector. Volia pelegrinar a Sant Jaume de Galícia però, per tal d’atendre i mantenir una pobre vídua que no tenia ningú al món, el seu projecte es transformà en un itinerari de servei. En una ocasió també llençà al riu un anell que li havia donat Carlemany. Quan un peix li retornà interpretà que se li anunciava la proximitat de la seva mort i es preparà per l’encontre amb el Senyor. Va ser enterrat a Ginneswilre (ara Arnoldsweiler). És molt venerat a Colònia. Lleó XIII, el 1886, confirmà el seu culte. És el patró dels luthiers. Aquest popular nom l´havien portat bisbes de casa nostra i diversos abats dels nostres monestirs, sense oblidar el mític comte Arnau.
A ple estiu, al inici d’un habitual anticicló, es diu que sant Arnau, tanca es vent amb clau i se l’invoca dient un parenostre a sant Arnau perquè ens tanqui el vent amb clau .
- Sant Frederic, bisbe d’Utrech i màrtir (+ Holanda, 835)
- Sant Simó de Lipnica, prevere franciscà que es lliurà al servei dels empestats de Cracòvia on morí el 1482.
- El beat i màrtir Joan Baptista de Brussel·les, prevere, que fou executat a Rochefort / França el 1794, víctima de la Revolució Francesa.
- Sant Domènec Nocolau Dinh Dat, màrtir, a Nam Dinh / Tonkin, el 1839
- La beata i màrtir Tarsicia Mackiv, religiosa de les Esclaves de Maria Immaculada, a Krystonopil / Ucraïna, el 1943, assassinada per un soldat soviètic.
Aquest dia, a més, està dedicat des de molt abans de la seva mort, a Nelson Mandela