Aquest dia, els dominics i els valencians ens conviden a celebrar sant Vicenç Ferrer. Nascut a València el 1350, els seus pares eren el notari Guillem Ferrer i Constança Miquel, una família que procedia de Girona. Va fer-se dominicà recorrent diversos països europeus predicant l’Evangeli, sempre en català. Els seus sermons es van recollir utilitzant tècniques de taquigrafia. El tema preferit era l’anunci del Judici Final. Era molt popular i provocà conversions massives. També va ser professor de la Universitat de Lleida. Treballà per posar fi al Cisma d´Occident. Intrigant a favor de Ferran d´Antequera, el seu paper al Compromís de Casp (1412) ha estat discutit. Tot i així, treballant per posar fi a la Guerra dels Cent Anys, el 1419 morí com un sant a Vannes (Bretanya). Va canonitzar-lo el Papa Borja Calixte III (1455) i València el venera com el seu gran patró. Es representa amb l’hàbit dominicà blanc i negre, mostrant els evangelis amb la mà esquerra i, amb l’índex de la dreta, assenyala amunt. Als peus hi ha insígnies episcopals i cardenalícies que no acceptà. L’acompanya, en llatí, la frase “Temeu Déu i honoreu-lo ja que s’acosta el moment del seu judici”. També hi ha altres referències als novíssims. Li podem demanar protegeixi la nostra llengua, sigui quin sigui el seu accent i la seva variant. La seva festa, a València, es celebra el dilluns de la segona de Pasqua (aquest any el 17 d’abril). I es diu que per sant Vicenç Ferrer, el vi al celler. A Bonsansa (Alta Ribagorça) li dediquen una festa.
També avui és l’aniversari de la mort de santa Caterina Tomàs, religiosa, a Ciutat de Palma (+ 1574) celebrada el 28 de juliol.
En ser el cinquè dissabte de Quaresma, amb l’església Oriental, es celebra la festa bizantina de l’Akathistos en honor de la Mare de Déu.