AgÈncia cristiana de notícies

Sant Valentí, capellà romà martiritzat amb Claudi el Gòtic

Sant Valentí, capellà romà martiritzat amb Claudi el Gòtic

14 de febrer de 2025

Commemorem, en primer lloc, els germans sant Ciril, monjo, (+ 869) i sant Metodi, bisbe (+ 885), evangelitzadors dels pobles eslaus de l’est d’Europa i també patrons d’aquest vell continent. La inculturació i el diàleg entre les religions són els reptes que també afrontaren aquests dos grans sants quan se’ls encomanà la tasca d’anunciar l’Evangeli a Moràvia i, de rebot, a l’Europa nord oriental, d’acord amb el patriarca de Constantinoble. El 868 el papa Adrià II aprovà els seus mètodes

I són moltes les parelles que avui celebren sant Valentí.  Anterior a qualsevol reclam comercial, sant Valentí ha estat venerat a casa nostra des de fa temps. La devoció es propagà des de Sant Miquel de Cuixà i es venerava a molts altres indrets de casa nostra (p. e. Sant Benet de Bages). La primera referència del sant és del s. IV, quan el papa Juli I (337 – 352) li consagrà una basílica a Via Flamínia, on  Valentí hauria donat els terrenys per construir-la. Posteriorment se’l venerà com a sant. Sant Gregori el Gran (590 – 604) parla de la festa que tenia dedicada a Roma. i, al s. VII, es va redactar la història del seu martiri: seria un capellà romà martiritzat amb Claudi el Gòtic, cap el 268.

A Roma, es representa als frescs (s. VIII) de Sta. Maria Antiga i, des del s. IX, les seves relíquies es veneren a Santa Praxedes. Com passa sovint amb sants de perfil històric incert, sant Valentí té homònims paral·lels que en serien desdoblaments. Es representa amb els vestits litúrgics dels capellans: alba, estola, casulla… Als països germànics, amb ornaments litúrgics de bisbe. Una espasa clavada al pit fa referència al seu martiri. Un sol a la mà, per haver retornat la vista a una noia, també perquè aquests dies el sol va guanyant terreny.

La superposició del seu dia a cultes a Bacus i a Eros, seria l’origen de la vinculació amb els enamorats, que tenen altres protectors. També perquè es diu que ara comencen a aparellar-se els ocells. Se l’invoca contra l’epilèpsia i altres malalties d’arrel psíquica, se li demana protecció contra les invasions de ratolins als camps i bon temps pels sembrats, que ja han brotat. A casa nostra l’invocaven, per trobar xicot, les solteres d’edat avançada i les vídues.  Als nostres camps es deia, per sant Valentí, l’ametller a florir.

També es recorden avui

Les esglésies luteranes[ i les esglésies anglicanes també commemoren sant Valentí de Ronma i els sants Ciril i Metodi.

Brugada
Martirià Brugada

Col·labora
amb flama

Descobreix com pots ajudar-nos a treballar per una informació eclesial de qualitat, rigorosa i compromesa amb els valors evangèlics.

col·labora
Cerca el teu Sant

Selecciona les dates:

Calendari
Alphabet