Aquest diumenge que segueix la celebració del Nadal, la litúrgia ens convida evocar com a model de les famílies la Sagrada Família de Natzaret, tan atípica en molts sentits. Maria, acompanyada de Josep el seu espòs, presenta Jesús al temple de Jerusalem, com presentant-lo enmig del temple de l’univers. Només dos ancians, Simeó i Anna, s’adonen de la significació del gest de Maria i de Josep i de qui és Aquell que porten als seus braços, la Llum del Món. ¿De qui estem al costat, dels ancians Simeó i Anna i de Maria i Josep, o bé de tanta gent que no s’adona de qui accedeix al temple?
També celebrem avui sant Tomàs Becket. Era amic personal d’Enric II, rei d’Anglaterra, i fou el Canceller del Regne. Va ser elegit per ser l’arquebisbe de Canterbury. Amb aquesta elecció, les intencions del rei no eren netes però Tomàs de Canterbury va prendre consciència de la seva dignitat i defensà la llibertat de l’Església enfront de les pretensions i de les intromissions reials. Tomàs de Canterbury volia que l’Esglèsia estigués al servei de l’Evangeli, no pas del poder. La seva postura plena d’honradesa i de noblesa, li valgué un exili de sis anys i, en retornar al país, va ser assassinat pels mercenaris del rei mentre Tomàs Becket celebrava les vespres a la catedral de Canterbury. Era el 29 de desembre del 1170. El ressò d’aquest crim estremí el món cristià i, en pocs anys, el seu culte s’havia popularitzat arreu d’Europa. Al 1196 ja tenia un altar dedicat a la catedral de Barcelona i, del mateix temps, es daten les pintures murals a Santa Maria de Terrassa representant el seu martiri. Va reprendre la seva popularitat a casa nostra quan es demanava que la Dictadura renunciés a la pretensió de nomenar els bisbes. Van ajudar-hi diverses obres dramàtiques, la Jean Anouilh -del 1959- Becket o l’honor de Déu que serví de guió alfilm de Peter Glenville Becket, on Richard Burton és Tomàs Becket i Peter O’Tolle, Enric II.També, amb ritme de misteri medieval, T.S. Elliot l’evoca a Assassinat a la catedral. I Ken Follet l’esculpeix com una clau de volta a la novel·la Els pilars de la terra.
També recordem
- El profeta i rei d’Israel i de Judà sant David. El seu nom significa “l’estimat”. Va viure el s. X a.C..
- El martiri del beat Guillem Howard, vescomte de Stafford, el 1682, a Londres / Anglaterra, amb Carles II.
- El martiri de les santes Beneta Hyon Kuong-nyon, vídua i catequista, Pere Choe Chang-hub, catequista, Bàrbara Cho Chung-i, vídua, Magadalena Han Yong-i, vídua, Isabel Chong Chong-hye, verge, Bàrbara Ko Sun-i, esposa, i Magdalena Yi Yong-dog, verge, a Seúl / Corea, el 1839.
- El martiri del beat Josep Aparicio Sanz, prevere diocesà, a Paterna / València, el 1936, víctima de la persecució religiosa de la guerra civil.
- El martiri dels beats Enric Juan Requena, prevere diocesà, i Josep Perpiñá Nácher, a Paterna /València, el 1936, víctimes de la persecució religiosa de la guerra civil.
- El martiri del beat Joan Baptista Ferreres Boluda, prevere jesuïta, a Sant Miquel dels Reis / València, el 1936, víctima de la persecució religiosa de la guerra civil.