Recordem avui el màrtir i bisbe de Tolosa de Llenguadoc sant Sadurní. Un dels edificis romànics més impressionants es va construir a Tolosa del Llenguadoc el 1080 damunt la tomba de sant Sadurní esdevenint una fita important del camí cap a Sant Jaume de Galícia. Aquest sant apareix documentat el s. III si bé la història del seu martiri es va escriure el s. V. Seria originari d’Àfrica i el papa sant Fabià (236 – 250) l’enviaria a evangelitzar la regió del Llenguadoc i la Gascunya esdevenint el primer bisbe de Tolosa i de la Gal·lia. Amb l’emperador Deci (c. 250), enmig d’una revolta popular, seria martiritzat i mort per un brau salvatge on ara s’alça Notre Dame del Taur. Seria l’any 257. Posteriorment es van inserir elements fantàstics a la seva història per prestigiar l’església gal·la que es volia entroncar amb l’església apostòlica. Quan l’església visigoda tenia la capitat a Tolosa (s. V), ja s’escamparia la seva veneració a les nostres comarques i el seu culte es consolidaria amb la vinguda i l’establiment a casa nostra de monjos de l’entorn de Tolosa (s. X). I no cal oblidar que per Sant Sadurní, la neu pel camí.
També es recorden avui:
- El beat jesuïta Bernardo Francisco de Hoyos, propagador de la devoció al Cor de Jesús, tot Ell ardent d’Amor. Morí a Valladolid el 1735. Fou beatificat el 2010.
- El martiri dels beats Eduard Buerden, prevere (el 1588) i jordi Errington, Guillem Gibson i Guillem Knight (el 1596), a York / Anglaterra, amb Isabel I.
- El martiri dels beats Pere Berthelot, prevere diocesà, i Tomàs Rodríguez, carmelita descalç, a Achén / illa de Sumatra, el 1638
- El martiri del beat Alfred Simón Colmina, prevere jesuïta, a El Saler / València, el 1936, víctima de la persecució religiosa de la guerra civil.