AgÈncia cristiana de notícies

Sant Pancraç, doneu-nos feina pel nostre braç

Sant Pancraç, doneu-nos feina pel nostre braç

12 de maig de 2024

Bon diumenge, l’Ascensió del Senyor. Al seu costat, Jesús ens convida a enlairar les nostres vides.

Avui, més que cap altre dia i a plena veu, cal cantar l’himne de perseverança, amb lletra del P. Ramon Bolós i música del P. Antoni Massana:

Amunt germans fem nostra via!

Jesús Rei nostre ens va al davant.

Amunt que és sols camí d’un dia;

Amunt germans, pugem cantant!

Pugem cantant, pel dret camí pugem.

I a nostre Rei seguim. Perseverem.

Que ja amb la mà toquem al cim.

Entre els sants que es veneren aquest dia recordem:

Sant Nereu i sant Aquil·leu. Eren militars de la milícia imperial i bons companys, com solia passar a l’exèrcit. Foren martiritzats cap el 304, amb Dioclecià. Ells només volien servir Jesucrist a qui reconeixien com a únic Senyor. La seva tomba és a la catacumba de Domitil·la que és també venerada juntament amb els dos màrtirs.

Sant Pancraç. Se l’havia conegut amb els noms de Plancart o Barancart. La seva popular imatge és a moltes botigues. És un màrtir romà que tenia el seu sepulcre a la Via Aurèlia, al cementiri Ottavilla on el papa Simac (498/514) li va fer construir una basílica sant Gregori el Gran (580/604) ens parla d’ell i li dedicà un monestir en honor seu d’on en sortí sant Agustí de Canterbury que li dedicà un altre monestir a les rodalies de Londres i que donaria nom a una coneguda estació ferroviària de la capital anglesa. També ens en parla sant Gregori de Tours. La passió, ja al s. VII, explica que era un adolescent procedent de Frígia, de família benestant i que, en quedar orfe, es traslladà a Roma on entrà en contacte amb el cristianisme i amb el papa Corneli (251/253), que el batejà.

Als 15 anys va ser detingut i presentat davant l’emperador Dioclecià que, en no poder seduir-lo que deixés la fe, el va fer decapitar immediatament. Als països germànics es considera protector dels cavallers, especialment de l’Ordre Teutònica. Se li demana el bon funcionament dels negocis però, sobretot, la protecció dels falsos testimonis i del mal de cap. Al segle XIX es venerà com a patró dels teixidors. Se l’invoca festivament amb el conegut Sant Pancraç, doneu-nos feina pel nostre braç. La dita és que Sant Pancraç s’enduu el darrer glaç; també si sembres mongetes per sant Pancraç, en menjaràs més que no en voldràs. Es representa jovenet, amb l’índex elevat, aguantant la palma del martiri, un llibre amb el nom de Jesús i l’espasa del martiri.  

Sant Domingo de la Calçada, seglar, a la Rioja (+ 1109), patró d’enginyers de camins, apoderats i gerontòlegs.

Beata Imelda Lambertini, jove italiana morta als 11 anys, en un èxtasis durant la seva primera comunió, aquest dia del 1333, a Bolonya. 

Beat Álvaro del Portillo, prevere, nascut a Madrid el 1914 i mort a Roma el 1994. Fou el successor de sant Josemaría Escrivà al capdavant de l’Opus Dei.

Brugada
Martirià Brugada

Col·labora
amb flama

Descobreix com pots ajudar-nos a treballar per una informació eclesial de qualitat, rigorosa i compromesa amb els valors evangèlics.

col·labora
Cerca el teu Sant

Selecciona les dates:

Calendari
Alphabet