Era bisbe de Sebaste (Armènia) i morí decapitat el 316, a la persecució de Licini. Les llegendes van suplir la poca informació d’ell que, de professió, hauria estat metge destre en les guaricions. Els monjos de Cluny van propagar-ne la devoció i la popularitat l’integrà als Sants Auxiliadors, els més invocats a l’època medieval. Recordant les seves capacitats guaridores, es beneeixen petits panets i fruites i també es beneïa el coll per protegir-se de qualsevol mal a la gorja, també de singlot, crup, diftèria…
Com a col·lega protector, és invocat pels laringòlegs. També ha estat invocat pels cardadors de llana, ja que el martiritzaren amb uns rasclets de cardar. Sovint ha estat invocat per protegir porcs i vaques. De la popularitat del seu nom en deriven els llinatges Blasco, Velasco, Velàzquez… D’aquest dia es diu: per Sant Blai, un pas de cavall; per Sant Blai, sembra l’all ; per Sant Blai, la cigonya per l´espai, i si no l´hi veus, senyal de neus; quan Sant Blai vol fer bé, cara d’ase té que fer.
També recordem
- Els sants Simeó i Anna, els ancians que acolliren el Messies al Temple de Jerusalem (s. I). Són els patrons del moviment Vida Creixent.
- Sant Òscar (o Anscari), monjo i bisbe, evangelitzador del nord d’Europa (Dinamarca, Suècia), fou nomenat bisbe d’Hamburg i morí a Brema (+ 865). Havia nascut a les Gàl·lies i fou educat al monestir de Corbie.
- El martiri del beat Joan Nelson, prevere jesuita, a Londres, el 1578, amb Isabel I.
- Sant Claudina Thévenet, verge, fundadora de les Germanes de Jesús Maria, que morí a Lyón / França el 1837