Recordem avui els Set Sants fundadors dels Servents de Maria, protectors de les Congregacions de la Mare de Déu dels Dolors. Insatisfets del món urbà i mercantilista on l’Església també diluïa la seva identitat, set comerciants florentins retrobaren en la simplicitat de la comunitat apostòlica -que s’aplegava pregant entorn de Maria- un ferment de cohesió, de solidaritat i de renovació social i eclesial. Fugien així d’intrigues socials i eclesials però retrobaven en la vivència senzilla l’Evangeli com a camí que esdevenia renovació, comunió fraterna, servei als pobres i malalts, sobrietat, compromís radical…
Dolors fecunds que, com els de la Mare de Déu, ajuden a gestar el Regne de Déu. És així doncs com Alessio Falconieri (+ 1310), Bonfiglio Monaldo (+ 1262), Benicio del Antella (+ 1268), Bartolome Amidei (+ 1266), Gerardido Sostegni (+ 1282), Ricoverio Ugoccini (+ 1282), Giovanni Manetti (+ 1257) -amb l´ajut del bisbe Arding i de sant Pere de Verona- van aprofundir en l’espiritualitat d’una confraria mariana iniciant un moviment que catalitzaria el 1233 al Monte Senario, a 18 Km. de Florència. Eren els fundadors dels Servites o Servents de Maria canonitzats el 1888 per Lleó XIII. L’ordre arribaria a Barcelona el 1580 on, el 1668, es fundaria la tercera ordre per inculcar l’espiritualitat dels Servents de Maria als seglars. Ben aviat aquesta esdevindria la Venerable Congregació de la Mare de Déu dels Dolors (1692).
La presència -fins el 1835- dels Servites també es va fer present a Empúries (des del 1606) i a Banyoles (des del 1638). La propagació de nombroses congregacions dels Dolors a les nostres comarques (algunes encara amb certa activitat, ni que sigui a nivell festiu), fa entendre que l’espiritualitat dels Servents de Maria arrelés a casa nostra. I és així com, a la nostra terra es fàcil trobar rastres de la tendra pietat mariana propagada pels servites.
També recordem avui
- El martiri del beat William Richardson, prevere màrtir a Tyburn / Anglaterra, el 1603, amb Isabel I.
- El martiri de sant Maties Shobara Txizaemon, a Hiroshima / Japó, el 1624;
- El martiri de sant Pere You Chõng-nyul, pare de família, a P’yong-Yang / Corea, el 1866
- El martiri del beat Anton Leszczewicz, prevere, a Rosica / Polònia, el 1943, víctima del nazisme.
Esglésies luteranes i l’Església Evangèlica d’Alemanya recorden avui Johann Heermann, rector i poeta que morí a Leszno / Polònia 1647.
L’Església Anglicana i l’església episcopaliana recorda el martiri de Janani Luwum, arquebisbe d’Uganda, que fou executat a Kampala el 1977.