AgÈncia cristiana de notícies

Celebrem l’apòstol i evangelista sant Mateu

Celebrem l’apòstol i evangelista sant Mateu

21 de setembre de 2024

Comencem la tardor celebrant l’apòstol i evangelista sant Mateu. Les tradicions identifiquen Mateu amb Leví, el cobrador d’impostos, que Jesús escollí per formar part dels heterogeni grup dels dotze. Mateu, admirat d’aquest do de Déu, va deixar-ho tot per seguir Jesús i, amb agraïment, va escriure un dels textos evangèlics que dedicà als cristians d’origen hebreu. I sembla que va escriure’l amb arameu. Se’l representa vestit amb túnica, amb el llibre de l’Evangeli, amb la destral del seu martiri i amb una bossa de  recaptador d’impostos. Un noi alat l’acompanya evocant la figura del tretramorfos que li correspon. Caravaggio va saber-lo pintar bé. I es diu que per Sant Mateu el meló ja pot ser teu que el raïm el vull meu. I, per Sant Mateu ja vigila el cau la guineu.  És invocat com a patró dels funcionaris de l´hisenda pública, dels que volen guarir-se de ludopaties, dels jocs d’apostes i dels inversors de borsa.

Consta la presència d’una comunitat cristiana, a Girona, a inicis del s. IV, amb el màrtir sant Feliu, i al s. V tenim notícies d’un bisbe de la seu gironina. El 1038 es consagrà la catedral romànica. D’aquella catedral se’n conserva el claustre, el campanar o torre de Carlemany, la capella de sant Pere (actual capella ferial), l’altar i la seu episcopal (càtedra de Carlemany). Al 1312 s’inicià la construcció de la catedral gòtica (l’actual capçalera) que finalitzà a les darreries del s. XVII.

També es commemoren

  • Sant Jonàs, profeta.
  • El martiri de sant Gerulf, noi de 18 anys, a Tronchiennes / Flandes, el 750
  • El martiri del sants Francesc Jaccard, prevere de la Societat de les Missions Estrangeres, i Tomàs Tras Van Thien, a Qjang-Tri / Annam, el 1838
  • El martiri dels sants Llorenç Imbert, bisbe, Pere Maubant i Jaume Castan, preveres de la Societat de Missions Estrangeres, a Sai-Nam-The / Corea, el 1839
  • El martiri dels beats Vicenç Galbis Gironès i Manuel Torró Garcia, a Benissoda / València, el 1936  víctimes de la persecució religiosa de la Guerra Civil. 
Brugada
Martirià Brugada

Col·labora
amb flama

Descobreix com pots ajudar-nos a treballar per una informació eclesial de qualitat, rigorosa i compromesa amb els valors evangèlics.

col·labora
Cerca el teu Sant

Selecciona les dates:

Calendari
Alphabet