AgÈncia cristiana de notícies

Avui celebrem santa Margarida Maria Alacoque, verge

Avui celebrem santa Margarida Maria Alacoque, verge

16 d'octubre de 2024

Era filla d’un notari, nasqué el 1647 a la Borgonya i va ser educada a les clarisses d’Autun. Als 24 anys, va fer-se salesa a Paray-le-Monial on, entre el 1673 i el 1675, va tenir quatre experiències intenses i personals de Jesucrist i del seu amor, com si visqués la proximitat de l’evangelista sant Joan al Sant Sopar. Únicament el jesuïta sant Claudi de La Colombière va saber-la atendre i entendre. La forta experiència d’amor i d’afecte de la que n’havia estat beneficiària resultava incomprensible pel racionalisme dominant i al puritanisme jansenista. Morí el 1690. A l’autobiografia i a diverses cartes explica les revelacions que popularitzarien el culte al Cor de Jesús –aquest Cor que tant ha estimat els homes i de qui només n’ha rebut ingratitud- promovent el cristocentrisme i la participació a l’Eucaristia. Aquesta espiritualitat es ratificà quan s’instituí la festa  del Sagrat Cor (1856) i, especialment, en ser beatificada (1864) i canonitzada (1920).    

També es celebra avui sant Galderic. Sembla que fou un pagès de Vilavella d’Aude, prop de Carcassona i, al s. X, es venerava la seva tomba a Mirepoix. El 1035, van traslladar-ne les relíquies al monestir de Sant Martí del Canigó on seria molt invocat implorant pluja i bon temps. A la Guerra dels Segadors (1654) les relíquies es traslladaren a Sant Pau del Camp des d’on se’n propagà la devoció. Després del trist Tractat dels Pirineus (1659), es promogué més la seva devoció al territori integrat a França amb el intent d’eclipsar en els territoris nord catalans la gran popularitat que -amb la canonització el 1622- havia assolit sant Isidre: el sant madrileny fins desbancà els consolidats patrons de les confraries de pagesos, els sants Abdó i Senèn. Amb la promoció de sant Galderic (al nord) i arraconant sant Nin i sant Non (al sud) es trencaven lligams devocionals entre una banda i altra del Pirineu. Amb la Revolució Francesa (1795), les relíquies van ser trasllades a Perpinyà d’on és copatró del seu bisbat.

Altres sants que es veneren aquest dia són:  

  • Els sants màrtirs Martinià, Sadurní i els seus germans, que moriren el 458 víctimes dels vàndals al Nord d’Àfrica.
  • Santa Hedvig també coneguda com Eudivigis. Nasqué a Baviera cap el 1174 i era filla de Bertold IC, comte d’Andechs / Baviera, i d’Agnès de Rochlitz. Es casà amb el príncep de Silèsia Enric el Barbut i fou mare de 7 fills que veié morir, excepte Gertrudis que la va sobreviure. Dugué una vida devota i de caritat envers els malalts i els pobles, pels quals fundà hospitals. Mort el seu marit, el 1238, entrà al monestir de Trebnitz on morí el 1243.
  • Santa Magdalena de Nagasaki, noia màrtir de l’orde dels Agustins Recol·lectes, martiritzada als 23 anys aquest dia del 1634, a Nagasaki / Japó.
  • Sant Gerard de Majella,  religiós  redemptorista  que morí el 1755  a Muro Lucano, Caposele.
  • Aniversari del martiri dels beats Anicet Koplinski, prevere caputxí, i Josep Jankowski, prevere palotí, el 1941, al camp de concentració d’Auschwitz, víctimes del nazisme.

És també avui l’aniversari de la mort de Mn. Miquel Costa i Llobera, prevere i poeta mallorquí, que morí a Ciutat de Mallorca el 1922. .

Brugada
Martirià Brugada

Col·labora
amb flama

Descobreix com pots ajudar-nos a treballar per una informació eclesial de qualitat, rigorosa i compromesa amb els valors evangèlics.

col·labora
Cerca el teu Sant

Selecciona les dates:

Calendari
Alphabet