A Barcelona, Santa Madrona ha compartit protagonisme històricament amb Santa Eulàlia, una suposada jove donzella barcelonina i màrtir a l’imperi romà, i la Verge de la Mercè, que actualment assumeix el patronatge principal. Al segle XX, a causa d’aquesta competència celestial, Santa Madrona va quedar relegada i pràcticament oblidada. Els esforços per “rescatar-la de l’oblit”, però, queden àmpliament reflectits en la tasca feta aquests últims mesos pel folklorista Joan Arimany Juventeny (Manlleu, 1966), que ha plasmat en el nou número de la revista digital Reliquiae sanctorum in Catalonia els seus últims passos per reivindicar-ne la figura a Catalunya i, el novembre passat, a la ciutat grega de Tessalònica.
Arimany dedica un ampli reportatge d’una trentena de pàgines en el que és el número vint-i-u de Reliquiae i ofereix una profunda indagació en la relació que ha existit entre Catalunya i aquesta santa. “És un dels territoris on la devoció i el culte a Santa Madrona ha estat més intens”, assenyala Arimany en les seves conclusions, on exposa que durant més de quatre segles les manifestacions de pietat i les obres artístiques inspirades en la seva figura “són una bona prova” de l’estreta vinculació d’aquesta santa, “amb fonaments incerts i difícils de discernir”, apunta l’autor i director de la revista. Una extensa llista bibliogràfica acompanya finalment el text perquè el lector pugui conèixer les passes d’aquesta veneració.
En les darreres pàgines del número s’ofereix una aproximació feta per l’especialista Jordi Llabrés a la veneració que es fa a Mallorca de les santes Àgueda i Escolàstica, procuradores de la pluja, a través de les
seves relíquies i els seus goigs. També a Mallorca és on el document centra l’atenció en la celebració dels cinc segles de la possessió del braç de Sant Sebastià. Aquesta nova entrega també ha servit a Arimany per a anunciar alguns detalls sobre el que serà, pròximament, el Centre d’Interpretació Reliquiae Sanctorum in Catalonia, un nou equipament que el seu gestor està preparant des de fa mesos per observar i comprendre les relíquies de sants en terres de parla catalana.
Reliquiae Sanctorum in Catalonia és una revista gratuïta sorgida l’any 2020; actualment compta amb més de 400 subscriptors d’arreu de les diòcesis de parla catalana encuriosits per les relíquies que hi ha (o hi ha hagut) a casa nostra. Joan Arimany Juventeny, n’és fundador, director i maquetador. El pròxim número sortirà el 28 d’abril.