A Lleida, durant els mesos d’hivern no s’acostumen a tenir jornades tan primaverals com les que acullen aquesta setmana, a Roma, el Jubileu del Món de la Comunicació, el primer gran esdeveniment jubilar que se celebra després de l’obertura de les Portes Santes de la Ciutat Eterna per part del papa Francesc. Per això, aquest passat divendres el bisbe lleidatà Salvador Giménez aprofitava un temps lliure que tenia en la seva agenda personal per a passejar-se per la Via della Conciliazione i “gaudir, com un pelegrí més, d’un dels espais més significatius i amb més calidesa humana del món”, tal com definia aquest entorn, que ha visitat en incomptables ocasions. “Tantes, que n’he perdut el compte en els meus 76 anys”, deia.
El mateix dia que se celebrava la veneració de Sant Francesc de Sales, patró dels periodistes, Giménez, un dels bisbes que més càrrecs continua ocupant en el terreny dels mitjans de comunicació articulats per l’Església —des de l’episcopat català i des de la Conferència Episcopal Espanyola— s’aturava en un dels bancs d’una de les avingudes més freqüentades a Roma. Ho feia entre turistes, carrabiners i voluntaris que fan possible un corredor, creat especialment al llarg de la Via della Conciliazione, en què grups de fidels protagonitzen una imatge que ja és una de les més habituals a Roma amb motiu del Jubileu 2025.
“Aquesta és una escena que ens fa pensar en la fe que volem continuar vivint i que desitgem compartir externament”, reconeixia el bisbe, per a qui “el Concili Vaticà II, que també es va respirar en aquest ambient ja fa uns anys, ens reclamava el que el Jubileu ens demana ara“. I s’explicava: “D’una banda, hem de mirar cap endins, tots els cristians, per adonar-nos que no tot és negatiu en aquest món i que Déu ens obre camins per atansar-nos als altres, i, de l’altra, es pot viure l’esperança de portes enfora, més enllà del testimoniatge, i deixar palès que no tot han de ser guerres, patiment, morts ni polaritzacions socials”.
“Estic en mans de Déu i ell decidirà com acabarà el meu ministeri episcopal”
Seguint l’exemple del Papa, el primer pontífex que obria una Porta Santa amb motiu de l’Any Jubilar en una presó —la de Rebibbia, a Roma, amb 1500 reclusos—, Giménez decidia fer el mateix i convertir la capella del Centre Penitenciari de Ponent de Lleida en un temple jubilar. “Ens hem de sensibilitzar per tal que aquelles persones privades de llibertat també coneguin el motiu concret d’aquesta festa jubilar que ressona tant a Roma”, afegia el prelat, que declarava estar perfilant una jornada des del seu bisbat perquè els reclusos puguin assaborir el Jubileu. “Un bon moment seria el dia de la Mare de Déu de la Mercè, patrona de les presons”, assegurava un Giménez que aquest 2025 continuarà en temps de descompte.
“Estic, des que vaig fer els 75 anys, en mans de Déu”, sentenciava aquest bisbe, que ha posat el seu càrrec en disposició de Francesc, amb qui es tornarà a veure amb motiu d’aquest jubileu dedicat als comunicadors. “Ell sap bé que jo treballaré fins a l’última hora del meu exercici pastoral, fins que decideixi assignar-me un relleu”, acabava Salvador Giménez, que continuava la seva jornada compartint micròfon, a la Sala Stampa, amb Matteo Bruni, director de l’Oficina de Premsa de la Santa Seu, i amb un nombrós grup de periodistes i de delegats dels departaments de comunicació dels bisbats catalans i espanyols.