Rotunda petició de Francesc perquè arribi l’ajuda humanitària a Gaza: “Ningú ho pot impedir”

descarga
El papa Francesc saluda els fidels que s'han congregat a la plaça de Sant Pere. | Vatican Media

La “llibertat” de Jesús per predicar i guarir, quan els seus familiars temien que s’hagués tornat boig i les autoritats religioses deien que es tractava d’un esperit maligne, ha centrat la reflexió del Papa prèvia al prec de l’Àngelus aquest diumenge en un matí assolellat a la plaça de Sant Pere.

“L’Esperit Sant el feia divinament lliure, és a dir, capaç d’estimar i de servir sense mesura i sense condicions“, ha indicat Francesc, subratllant que “era lliure respecte a les riqueses, al poder i a la recerca de la fama i de l’aprovació “, fins i tot a costa de no ser comprès (Mt 3,21) i de fer-se impopular, fins a morir a la creu; i no es va deixar intimidar, ni comprar, ni corrompre per res ni per ningú (Mt 10,28).

“Jesús era un home lliure —ha continuat el pontífex. I això és important també per a nosaltres. De fet, si ens deixem condicionar per la recerca del plaer, del poder, dels diners o de l’aprovació, ens convertim en esclaus d’aquestes coses. Si, en canvi, permetem a l’amor gratuït de Déu que ens ompli i ens dilati el cor, i si deixem que vessi espontàniament donant-ho als altres, amb tot el nostre ésser, sense pors, càlculs ni condicionaments, llavors creixem en la llibertat i difonem el seu bon perfum al nostre voltant, a casa nostra, a la nostra família i a la nostra comunitat”.

“Si ens deixem condicionar per la recerca del plaer, del poder, dels diners o de l’aprovació, ens convertim en esclaus d’aquestes coses”, ha dit el Papa. | Vatican Media

Després d’això, Francesc ha llançat a l’aire —perquè cadascú les respongués— un seguit de preguntes: “Soc una persona lliure o em deixo empresonar pels mites dels diners, del poder i de l’èxit, sacrificant la meva serenitat, la meva pau, així com ho faig amb els altres? Difonc, en els ambients en què visc i treballo, aire fresc de llibertat, de sinceritat, d’espontaneïtat?”.

A l’hora de les salutacions als nombrosos grups de pelegrins presents, el Papa ha tornat a fer una rotunda petició d’aturar la guerra a Gaza i ha agraït els esforços dels organitzadors de la Conferència Internacional Humanitària sobre la situació en aquest enclavament que es desenvolupa aquesta setmana a Jordània.

Petició a Israel: “Les ajudes a Gaza han d’arribar”

“Mentre agraeixo aquesta iniciativa, estimulo la comunitat internacional a actuar urgentment amb qualsevol mitjà per socórrer la població de Gaza, abatuda per la guerra. Les ajudes humanitàries han de poder arribar a qui en té necessitat i cap ho pot impedir”, ha afirmat amb decisió Francesc.

Fent-se ressó de la commemoració, el passat dissabte, del desè aniversari de la invocació per la pau al Vaticà, en què van participar el llavors president d’Israel, Simón Peres, i el de l’Autoritat Nacional Palestina, Mahmud Abbas, el Papa va assenyalar que aquella trobada testimonia que “donar-se la mà és possible i que per fer la pau es necessita molta més valentia que per fer la guerra”.

“Per tant estimulo les negociacions en curs entre les parts, que no són fàcils, i desitjo que les propostes de pau per al cessament del foc sobre tots els fronts i per l’alliberament dels ostatges siguin acceptades immediatament pel bé dels palestins i els israelians… I no oblidem el martiritzat poble ucraïnès ni Myanmar”, ha conclòs.

Article de José Lorenzo publicat en col·laboració amb Religión Digital.

Paraules del Papa en l’oració de l’Àngelus

Estimats germans i germanes, bon dia i feliç diumenge!

L’Evangeli de la litúrgia d’avui (cf. Mc 3,20-35) ens diu que Jesús, després d’haver iniciat el ministeri públic, es va trobar davant d’una doble reacció: la dels seus parents, que estaven preocupats i temien que hagués tornat una mica boig; i la de les autoritats religioses, que l’acusaven d’actuar mogut per un esperit maligne. En realitat, Jesús predicava i sanava els malalts amb la força de l’Esperit Sant. I l’Esperit ho feia divinament lliure, és a dir, capaç d’estimar i servir sense mesura i sense condicions. Jesús és lliure. Aturem-nos una mica a contemplar aquesta llibertat de Jesús.

Jesús era lliure respecte a les riqueses: per això va deixar la seguretat del seu poble, Natzaret, per abraçar una vida pobra i plena d’incerteses (cf. Mt 6,25-34), curant gratuïtament els malalts i qualsevol que vingués a sol·licitar-lo ajuda, sense demanar mai res a canvi (cf. Mt 10,8). La gratuïtat del ministeri de Jesús és aquesta. És també la gratuïtat de tot ministeri.

Era lliure respecte al poder: efectivament, encara que va cridar molts a seguir-lo, mai no va obligar ningú a fer-ho; i mai no va buscar el suport dels poderosos, sinó que va estar sempre de la part dels últims, i va ensenyar als seus deixebles a fer el mateix que Ell havia fet (cf. Lc 22,25-27).

Finalment, Jesús era lliure respecte a la recerca de la fama i de l’aprovació, i per això mai no va renunciar a dir la veritat, fins i tot a costa de no ser comprès (cf. Mc 3,21) i de fer-se impopular fins a morir a la creu; i no es va deixar intimidar, ni comprar, ni corrompre per res ni per ningú (cf. Mt 10,28).

Jesús era un home lliure. Lliure respecte a les riqueses, lliure davant del poder, lliure respecte a la recerca de la fama. I això és important també per a nosaltres. De fet, si ens deixem condicionar per la recerca del plaer, el poder, els diners o l’aprovació, ens convertim en esclaus d’aquestes coses. Si, en canvi, permetem que amor gratuït de Déu ens ompli i ens eixampli el cor, i si deixem que desbordi espontàniament donant-lo als altres, amb tot el nostre ésser, sense pors, càlculs o condicionaments, aleshores creixem en la llibertat, i difonem el seu bon perfum al nostre voltant.

Aleshores, ens podem preguntar: sóc una persona lliure? O em va dir empresonar pels mites dels diners, del poder i de l’èxit, sacrificant-los la meva serenitat, la meva pau i les dels altres? Difon, en els ambients on visc i treballo, aire fresc de llibertat, de sinceritat, d’espontaneïtat?

Que la Verge Maria ens ajudi a viure i estimar com Jesús ens va ensenyar, en la llibertat dels fills de Déu (cf. Rm 8,15.20-23).

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia