Gabriel Romanelli, rector de la parròquia llatina de la Sagrada Família de Gaza, va fer una crida a la comunitat internacional perquè es comprometi en la reconstrucció de la Franja, completament devastada després de 15 mesos de guerra. Amb el retorn massiu dels gazians als seus barris d’origen, reduïts a runa, durant els darrers dies, Romanelli va advertir que “no n’hi ha prou si no hi ha una voluntat real de restablir les infraestructures i garantir unes condicions de vida dignes“. La situació continua sent crítica, amb milers de persones necessitades d’aigua potable, aliments i assistència sanitària.
El conflicte ha reduït dràsticament la població de la Ciutat de Gaza, situada al nord de la Franja, però segons les últimes estimacions de l’ONU, més de 300.000 persones ja hi han tornat, fet que incrementa la urgència d’ajuda humanitària. Per a Romanelli, “no es tracta només de reconstruir cases, sinó també de garantir serveis essencials com l’aigua potable i els medicaments, especialment per a aquells que pateixen malalties cròniques”.
Davant aquesta realitat, l’Església catòlica manté el seu compromís amb la població de Gaza, tant en l’aspecte espiritual com en el suport material. La parròquia de la Sagrada Família, sota el Patriarcat Llatí de Jerusalem, i l’Institut del Verb Encarnat, al qual pertany el sacerdot argentí, han estat pilars fonamentals d’ajuda durant el conflicte. Abans del retorn massiu, la comunitat catòlica havia assistit unes 17.000 famílies, oferint suport a més de cent mil persones a través d’organitzacions com Càritas Jerusalem i l’Orde de Malta.
Malgrat que la presència cristiana a Gaza és minsa —abans del 7 d’octubre hi havia 1.017 cristians d’un total de 2,3 milions d’habitants, i ara en queden uns 700—, la seva tasca humanitària no ha cessat. L’Església continua proporcionant menjar i atenció als més vulnerables, independentment de la seva religió o origen.
Romanelli va insistir que la pau és possible, però que cal sembrar-la amb accions concretes d’ajuda i reconciliació. “Serem llum d’esperança per a tothom, dins i fora de la nostra església o barri”, va afirmar. La seva visió es basa en el compromís de treballar pel bé comú i d’acollir aquells que pateixen, sense fer distincions de credo o nacionalitat.
En aquest context, la reconstrucció de Gaza no només depèn de la voluntat dels seus habitants, sinó també del suport internacional. Romanelli va recordar: “Per ser anomenats fills de Déu, hem de treballar per la pau. I així com molts països —malauradament— han ajudat a fer aquesta guerra, ara cal ajudar a la pau i la reconstrucció”, va sentenciar el capellà.