L’arquebisbe Rino Fisichella, proprefecte del Dicasteri per a l’Evangelització, ha advertit que l’Església catòlica està patint les conseqüències de la mala comunicació de l’Evangeli. Ho ha fet en la ponència inaugural de la catorzena edició del Seminari Professional d’Oficines de Comunicació de l’Església, que ha començat aquest dimecres 22 de gener a la Facultat de Comunicació Institucional de la Pontifícia Universitat de la Santa Creu. Sota el lema ‘Comunicació i evangelització: context, actituds i experiències’, la trobada ha aplegat més de 600 participants procedents de 60 països dels cinc continents.
Fisichella, que és l’organitzador del Jubileu 2025, ha estat presentat per Fernando Ocáriz, prelat de l’Opus Dei i Gran Canceller d’aquesta institució eclesiàstica fundada fa 40 anys pel beat Álvaro del Portillo, primer successor de Sant Josepmaria Escrivà de Balaguer. En la seva breu intervenció, l’actual líder de l’Obra ha destacat la “gran concentració de competències, professionalitat i carismes eclesials” presents en la trobada. També ha recordat que l’Any Jubilar, iniciat el passat 24 de desembre, és una “ocasió extraordinària per recordar que la comunicació té com a horitzó l’evangelització, que és cap a l’esperança”.
Per la seva banda, Fisichella ha apuntat que la notable disminució de la pràctica religiosa per part de la societat durant els darrers anys no ha de portar l’Església a caure en el pessimisme. “Al llarg de la nostra història, hem viscut situacions similars i la força de l’Esperit Sant ens ha empès sempre a trobar nous camins”, ha dit el prelat italià.
El proprefecte del Dicasteri per a l’Evangelització ha assenyalat també la necessitat de prendre consciència del “gran desafiament que representa la cultura digital”, en una era marcada per l’aparició de “nous llenguatges i comportaments”. Així, Fisichella ha lamentat que fins ara gran part de la comunicació de la Paraula s’ha basat en la vida sexual de la societat. “És inútil continuar amb el nostre discurs que la vida de tot cristià es basa en el sisè manament”, ha sentenciat.
Sobre aquest punt, l’arquebisbe ha remarcat els aspectes positius de la cultura digital i ha instat a buscar la manera de ser cristians en una nova era en què les xarxes socials han afavorit el “creixement patològic” del narcisisme. “Ens trobem en l’era del buit”, ha reblat Fisichella, abans de recordar que “s’ha de deixar pel dia de demà el repte de la cultura digital” si es vol “ser eficaços en l’evangelització de les noves generacions” ni romandre “immòbils mentre la Paraula fa el seu camí en soledat”.
El seminari professional de la Facultat de Comunicació Institucional de la Pontifícia Universitat de la Santa Creu és un fòrum internacional que té lloc cada dos anys i s’adreça a comunicadors de diòcesis i altres circumscripcions eclesials, de conferències episcopals, de congregacions o instituts de vida consagrada, des de moviments i altres realitats vinculades a l’Església.
En les tretze edicions anteriors, el seminari ha abordat nombrosos aspectes de la comunicació institucional a l’Església, com ara la generació de confiança, l’escolta i la rellevància, la cultura digital, la gestió de crisi i polèmica, les relacions amb els mitjans i el líder d’opinió. En guany, en el context del Jubileu del 2025, les desenes de ponències de què consta el programa, que conclourà el pròxim divendres, posa el focus en una de les característiques essencials de la comunicació a l’Església: el seu horitzó evangelitzador.