Fa un any que es va beneir la primera església ortodoxa romanesa que va aterrar al sud de Catalunya. Més concretament, a la ciutat de Reus, des d’on es vertebra l’acolliment religiós que reben centenars de cristians provinents de Romania i residents en les demarcacions de Tarragona i Lleida. I en aquest temple, dedicat als sants Cal·línic i Fructuós, és on, el passat cap de setmana, l’arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, va compartir per primera vegada una pregària ecumènica (acompanyat de fidels catòlics, ortodoxos i protestants), amb dos dels seus màxims representants, Vasile Baltaretu i el seu fill David.
A banda de ser pare i fill, tots dos són sacerdots —”si no estàs casat, la nostra església només et permet ser monjo”, assegura el primer— i les cares que més pes tenen en una comunitat que ha passat des de fa dues dècades per diverses capelles catòliques abans de tenir el seu propi temple de culte: “Podríem dir que vam néixer ecumènicament“, afegeix David Baltaretu, nascut el 1994 a Romania i educat a Catalunya. Ha viatjat des de Madrid, des d’on desenvolupa la funció de secretari diocesà del bisbat ortodox i romanès d’Espanya i de Portugal, amb motiu de la Setmana de pregària per la unitat dels cristians.
Amb una església plena a vessar i on bona part dels fidels (“més catòlics i ortodoxos que protestants“, en paraules del pastor Narcís de Batlle) no van treure els ulls de les pintures d’estil neobizantí que ocupen totes les parets interiors de l’edifici, les cares de sorpresa van ser una de les més detectades entre els presents pels dos preveres durant la celebració de la Divina Litúrgia: “És completament normal que això passi, ja que és una confessió que professa un estil artístic diferent als altres“, precisa Vasile Baltaretu.
Amb el concepte de la unitat interconfessional sobrevolant els discursos pronunciats durant la celebració, Vasile i David consideren que el camí cap a una relació plena amb les altres comunitats cristianes que hi ha a Catalunya “necessita cuinar-se més i millor”: “Amb la nova Taula de Diàleg Interconfessional de Catalunya, en la qual participem, renovarem el nostre afany de continuar dialogant“, constata Vasile Baltaretu, per a qui “la secularització, en els nostres entorns, també és una realitat que ens preocupa“.
Sense oblidar la celebració del 1.700 aniversari del concili de Nicea, que va donar “la gran professió de fe que compartim totes les Esglésies, una mateixa fe que ens uneix“, tal com es va referir l’arquebisbe Joan Planellas al primer concili ecumènic de la història, a l’actual Turquia, cap dels dos sacerdots romanesos llença la tovallola per continuar treballant en aquesta direcció: “Junts caminem millor“, conclou Vasile.