Relators de l’ONU denuncien la persecució a l’Iran: 10 dones bahá’is, condemnades a 90 anys de presó

cropped-fav.png

Aquest passat dilluns 21 d’octubre un tribunal d’Isfahan, al centre de l’Iran, va dictar condemnes contra 10 dones bahá’ís, per un total de noranta anys de presó per “activitats de propaganda i educatives desviades de la llei islàmica” i per promoure i ensenyar les creences bahá’í.

“Aquestes activitats estaven relacionades amb l’organització de classes d’anglès, pintura, música i ioga, així com excursions a la naturalesa per a nens i adolescents iranians i afganesos“, va denunciar aquest grup religiós en un comunicat enviat als mitjans.

Negin Khademi, Yeganeh Rouhbaksh, Yeganeh Agahi, Arezo Sobhanian, Shana Shoghi-Far, Mojgan Shahrezaei, Neda Badakhsh i Parastoo Hakim han estat condemnades a 10 anys de presó cadascun i una multa. Neda Emadi i Bahareh Lotfi, en canvi, han patit condemnes de cinc anys cadascuna.

A més de les penes de presó, el tribunal va confiscar les pertinences de les dones, incloent-hi telèfons mòbils, ordinadors portàtils, dispositius digitals, llibres, obres d’art i fotos religioses, joies i moneda estrangera.

La carta dels relators de l’ONU

Les detencions van arribar tres mesos després que un grup de divuit relators especials i experts de grups de treball de l’ONU enviessin al govern iranià una carta expressant la seva “preocupació davant la persecució sistemàtica contra les dones pertanyents a la minoria religiosa bahá’í en tot el país”.

La missiva instava el govern islàmic a donar una resposta a aquesta situació abans de seixanta dies. Com que no van percebre cap moviment per part de les autoritats del país, van publicar recentment el text per denunciar la contínua persecució de la comunitat bahá’í a l’Iran.

Els relators especials i els membres dels grups de treball de l’ONU són experts independents nomenats pel Consell de Drets Humans de les Nacions Unides per a investigar, monitorar i reportar sobre violacions específiques de drets humans arreu del món.

Tenen mandats en drets de les dones i nenes, llibertat de religió o creences, reunió pacífica, educació, llibertat d’opinió i expressió, entre altres, així com mandats específics en països d’especial preocupació, com la República Islàmica de l’Iran.

Atacs que afecten famílies senceres

Les dones bahá’í constitueixen dos terços de tots els bahá’í perseguits actualment a l’Iran, i s’enfronten a detencions arbitràries, denegació d’educació, aplanaments de les seves llars, separació de les seves famílies, citacions judicials, judicis per càrrecs criminals infundats i anys d’empresonament injust.

“Quan s’ataca a les dones bahá’í, el dolor d’aquesta injustícia afecta famílies senceres”, va dir Simin Fahandej, representant de la Comunitat Internacional Bahá’í (BIC) davant les Nacions Unides a Ginebra. “Això ho hem tornat a veure aquesta mateixa setmana, amb la cruel i injusta sentència de 10 dones bahá’í innocents“, va afegir Fahandej, lamentant que algunes d’aquestes dones seran separades dels seus fills “exclusivament per motiu de la seva fe”.

Capçalera de la campanya Our Story is One. | Comunitat Baha’i Internacional

Fahandej va reconèixer que des de les protestes de la societat iraniana de 2022, la República Islàmica ha intensificat la repressió, especialment contra les dones bahá’í, que des de fa dècades pateixen arrestos arbitraris, empresonaments, denegació d’educació i ocupació en el sector públic, així com altres pressions, es veuen encara més afectades per polítiques discriminatòries que les ataquen pel seu gènere i la seva fe. “La condemna d’aquestes dones, només per les seves creences, demostra clarament la urgent realitat de les preocupacions expressades pels experts de l’ONU”, ha assenyalat Fahandej.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia