‘Refugiats, per què?’: una mirada crítica a les causes del desplaçament forçat

cropped-fav.png
Fotografia dels panells expositius I @Fundipau

Aprofundir en les causes que forcen milions de persones a deixar les seves llars, posant el focus en l’armamentisme i la guerra com a factors claus en aquesta crisi humanitària. Això és el l’objectiu de Refugiats per què?, una exposició organitzada per FundiPau en el marc del programa Tardor de Pau, que se celebra a Horta-Guinardó coincidint amb el Dia Internacional de la Pau.

La Mostra, que es pot visitar a la Biblioteca Guinardó-Mercè Rodoreda del 16 de setembre i fins al 5 d’octubre, no només tracta el tema de la fugida, sinó que també reflexiona sobre el paper d’Europa en l’acollida de persones refugiades. Amb una mirada crítica, vol promoure la necessitat d’un canvi estructural per afrontar les causes que generen desplaçaments massius, convidant el visitant a replantejar el seu paper com a ciutadà europeu.

“La iniciativa neix de la preocupació de la crisi que està vivint Europa amb l’arribada de persones refugiades. De manera molt clara i divulgativa, a través de deu panells, volem establir diverses reflexions amb qui vingui a visitar l’exposició”, exposa a Flama Albert Camarés, director de Fundipau.

L’exposició ‘Refugiats, per què? | @FundiPau

Els 10 panells informatius aprofundeixen en temes com el tràgic testimoni de Shahd, una jove refugiada siriana a Barcelona; la qüestió de si Europa és un bon refugi, i la realitat aclaparadora dels més 65 milions de persones desplaçades al món a causa dels conflictes armats. A través d’imatges i textos, l’exposició també posa de manifest la relació entre la venda d’armes i la prolongació dels conflictes.

“Volem fer palès el debat sobre si Europa és un verdader lloc d’acollida o bé es troba enmig d’una crisi d’asil”, afirma Caramés. “És clar —continua— que aquest contienent no és la principal regió d’acollida, comparada amb altres països o àrees com la del Pròxim Orient.”

Caramés sosté que un altre factor que es vol destacar és “la preocupació per l’augment de persones que es troba en una situació de desplaçament o refugi, especialment a conseqüència de conflictes armats”, i “com la violència armada i les armes són el fuel d’aquest conflicte”.

Drons armats fabricats a Turquia. | Foto: Wikimedia Commons

Una eina per sensibilitzar la ciutadania

L’exposició es pot visitar de dilluns a divendres de 9.30 a 13.30 h i de 15.30 a 20.30 h, i els dissabtes de 10 a 14 h. L’entrada és gratuïta i oberta a tots els públics, oferint així una oportunitat única de reflexionar sobre la qüestió dels refugiats i com la societat pot contribuir a donar-hi una resposta més humana i eficaç.

La mostra “Refugiats, per què?” pretén sensibilitzar la ciutadania no només sobre la urgència de l’acollida de refugiats, sinó també sobre la importància de treballar per la prevenció dels conflictes que generen aquests desplaçaments forçats. Tal com assenyala un dels panells de l’exposició, “ningú no vol ser refugiat”, i és imprescindible abordar les causes estructurals que fan impossible la vida en molts països.

Amb aquesta exposició, FundiPau busca encoratjar un debat obert i profund sobre el paper d’Europa i de la comunitat internacional en la prevenció de guerres i la promoció de la pau, especialment en un moment de crisis humanitàries globals.

Campament de refugiats a Líbia, en una imatge de 2019. | Wikimedia Commons

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia