Refugees in Libya: “Europa no hauria de signar acords amb països que no respecten els drets humans”

cropped-fav.png
'Refugees in Libya' i altres organitzacions humanitàires en una protesta davant del consulat de Tunísia a Milà. | RL

‘Refugees in Libya’ ha fet una crida urgent a favor de la justícia i dels drets humans després de les expulsions massives de persones subsaharianes a zones remotes del desert de Líbia i Algèria. A través d’un comunicat publicat el passat cap de setmana, l’organització ha compartit la seva “profunda preocupació” per la greu situació que viuen centenars de persones que han quedat abandonades a “la calor abrasadora del desert, sense accés a aliments ni aigua”.

Durant els darrers dies, almenys dues dotzenes de persones, entre elles nens i dones, han mort devorades per la set i l’esgotament, segons ha pogut constatar l’Organització Internacional per a les Migracions (OIM). Les seves restes mortals han estat recuperades per les autoritats frontereres líbies i la Mitja Lluna Roja. Entre elles, com ha recordat ‘Refugees in Libya’, hi havia els cossos sense vida de Fatima Dosso i la seva filla Marie, que van expulsades de Ben Gardane el passat 15 de juliol juntament amb un nombrós grup de persones. “Implorem al Parlament Europeu, a la Comissió Europea i al govern de Meloni que investiguin les circumstàncies que van envoltar la mort de Fatima Dosso i Marie, mentre el seu desconsolat familiar, busca justícia”, ha clamat l’organització.

‘Refugees in Libya’ ha condemnat també l’acord multimilionari entre la UE i Tunísia, perquè el país presidit per Kais Saied aturi el flux migratori cap a la mar Mediterrània. “Aquest acord suscita serioses preocupacions, ja que Tunísia és conegut per les seves greus violacions dels drets humans i Europa no hauria de signar acords amb països que no respecten aquests drets”, assenyalen.

Signat el passat 16 de juliol entre el president de Tunísia per la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, la primera ministra italiana, Giorgia Meloni, i el primer ministre holandès en funcions, Mark Rutte, l’acord pretén posar fre a l’augment de les pasteres que salpen de les costes tunisianes amb direcció a Europa. Avalades pel nou pacte amb el Vell Continent, que resta pendent de ser ratificat pels estats membres, les autoritats de Tunísia han empès aquesta despietada campanya d’expulsions enmig de l’onada racista que es viu al país des que el seu president, Kais Saied, demanés acabar amb la immigració irregular.

La gravetat de la situació ha portat també a l’OIM i ACNUR a demanar una solució urgent per totes les persones atrapades a la frontera entre Tunísia i Líbia. “En aquestes circumstàncies, salvar vides ha de ser la prioritat i és necessari posar fora de perill a les persones que es troben en aquesta situació”, han expressat ambdues organitzacions en un comunicat publicat el passat 27 de juliol.

L’OIM i ACNUR han agraït la tasca de la Mitja Lluna Roja en la prestació d’assistència humanitària als diversos punts on a hores d’ara es troben atrapades centenars de persones en condicions lamentables. Una d’aquests punts és Ras Jedir, a la riba del mar Mediterrani. Allà, un gran nombre de persones de diversos països de l’Àfrica subsahariana —entre elles dones i nens de curta edat— malviuen des de fa dies en un campament improvisat, sense accés a cap mena de servei i bloquejats per les autoritats frontereres líbies. “Hi ha serps, no tenim menjar i estem bruts. Necessitem ajuda”, suplicava davant les càmeres de TVE un home amb un nadó als braços.

“El món està mirant, i és la nostra responsabilitat compartida defensar els principis de dignitat, justícia i compassió per a totes les persones, independentment del seu origen”, clama ‘Refugees in Libya’ en el seu comunicat.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia