L’Església, preocupada per l’escalada de violència al Sudan

cropped-fav.png
Els enfrontaments armats al Sudan han deixat fins al moment desenes de morts i milers de ferits. | Foto: AFP

Un darrer episodi bèl·lic, provocat arran de la guerra oberta entre l’exèrcit governamental i el grup paramilitar de les Forces Ràpides de Suport, va sacsejar de nou el Sudan el passat 15 d’abril. Segons que ha informat Vatican News, tot reproduint el malestar manifestat per monsenyor Luis Miguel Muñoz Cárdaba, l’arquebisbe segovià que ocupa el càrrec de nunci apostòlic en aquest país sobirà de la part nord-occidental de l’Àfrica, les xifres de víctimes mortals i de ferits “cada vegada són més preocupants”, i l’escalada de tensió s’estén a Khartum, la capital, i altres ciutats limítrofes. Tot plegat esdevé el darrer dels capítols d’un conflicte civil que s’ha generalitzat a còpia de xocs intensos que s’emmarquen en una llarga trajectòria d’esdeveniments.

Aquesta situació, iniciada el 2019 fruit de l’onada de mobilitzacions populars que es van produir contra el règim d’Omar a-Baixir, és tan sols la punta de llança d’un conjunt d’episodis que es van produir durant tota la setmana passada, tot i que abans de tot plegat, per a Muñoz Cárdaba, semblava que la situació s’estava calmant: “Esperem, en qualsevol cas, que puguem tornar a la normalitat ben aviat, i que la població pugui fer vida normal”, va assenyalar el prelat.

A més, succeeix enmig d’una anhelada transició pactada per moviments sindicals de l’estat i la seva junta militar que s’agreuja —en paraules del periodista Xavier Aldekoa, que en segueix tots els detalls des de La Vanguardia— i que espessa encara més la possibilitat de celebrar-s’hi unes eleccions democràtiques. Aquest clima de tensió se centra enmig d’un context en què dos dels generals més poderosos del país, Abdel Fattah al-Buran, cap de les forces armades i governador des de fa tres anys, i Mohamed Hamdan Dagalo (conegut com a Hemeti), de les FSR, se la tenen jurada.

Pels contorns de la Nunciatura, al nord de la capital, el nunci va sostenir en aquestes declaracions públiques que la situació no és diferent, ja que el dia 16 d’abril (l’endemà dels aldarulls), “els combats hi van portar instants de tensió quan diversos soldats van accedir per convertir l’espai en un punt de lluita contra l’enemic”, va confessar.

Monsenyor Luis Miguel Muñoz Cárdaba també va tenir paraules d’agraïment per al Papa Francesc en relació amb la seva crida d’alto el foc en acabar el res del Regina Caeli el passat cap de setmana. El pontífex va fer evident la seva preocupació envers aquesta escalada d’enfrontaments i es va voler posar a la pell dels milers de ciutadans que conviuen amb el conflicte armat cada dia cercant el camí de la pau i la concòrdia.

Llegir més sobre:

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia