Els malalts que es troben en una situació terminal i sense la possibilitat de sortir-se’n viuen, moltes vegades, en una de les pitjors etapes de les seves vides. No per això, adverteix el papa Francesc, han de deixar de rebre la cura i l’acompanyament per part d’aquells que els rodegen i se n’ocupen mèdicament mentre sigui possible. Així és com, amb motiu de la celebració de la Jornada Mundial del Malalt, el pròxim 11 de febrer, el Vídeo del Papa d’aquest mes proposa pregar i fer una reflexió conjunta al voltant del tràngol suportat per centenars de milers d’humans sense un bon pronòstic.
A pesar que no hi hagi cura en determinades ocasions, admet el Papa argentí, el fet de poder guarir l’altre sempre pot ser-hi, a les verdes i a les madures: “Es pot curar, però quan no es pot, sempre es pot tenir cura [estar amatent de l’altre]; són dues paraules que es confonen sovint, però que són diferents”, assenyala. Conscient que l’acompanyament mèdic, psicològic, espiritual i humà ha d’estar present en totes les situacions que es puguin produir, Francesc assegura que el gest d’agafar la mà de la persona malalta —encara que aquesta, a vegades, ni tan sols ho pugui notar— esdevé una manera senzilla d’establir-hi una sintonia.
Enmig d’un context en què es descarten persones per no tenir prou facultats i creix l’eutanàsia com a mesura mèdica a molts països, el Papa convida a mirar el malalt amb amor i insisteix en la importància de les cures pal·liatives i les que poden oferir els familiars de cada pacient, “situats al costat del malalt, donant testimoni del seu valor únic i irrepetible”, conclou.
El Vídeo del Papa és una iniciativa oficial d’abast global que té com a objectiu difondre les intencions d’oració mensuals del Papa. És desenvolupat per la Xarxa Mundial d’Oració del Papa, i des de l’any 2016, acumula més de 210 milions de visualitzacions en totes les xarxes socials vaticanes, és traduït a més de 23 llengües i té una cobertura de premsa en 114 països.