Pregàries de Nadal per la pau: una mirada a una desena de països en conflicte

cropped-fav.png
Dos infants, agafats de la mà, enmig d'una guerra. | 'Save the Children'

Gaza, Ucraïna, Haití, Sudan o Myanmar seran alguns dels llocs del món en què aquest Nadal no serà un temps de pau. Així ho recorda Ajuda a l’Església Necessitada (ACN, per les seves sigles en anglès), que pocs dies abans de l’inici de les festes convida a benefactors i persones de bona voluntat a unir-se a les oracions que envien missioners, religioses i bisbes de deu països en conflicte perquè els fidels preguin davant el Naixement o en les celebracions per la pau en la seva terra i per la seva gent.

La guerra que en aquests moments acapara més interès mediàtic té lloc a Terra Santa, més concretament a Gaza, on el passat 7 d’octubre una incursió a Israel de Hamàs va causar una commoció global. La resposta d’Israel van ser bombardejos indiscriminats i una invasió terrestre a Gaza, amb conseqüències devastadores per a tots els gazians, entre els quals es troba la petita comunitat cristiana local, que des de fa setmanes intenta sobreviure al setge militar israelià refugiada a la parròquia llatina de Gaza.

Allà, sor Nabila Saleh, religiosa de la Congregació del Sant Rosari que roman a Gaza al costat de la comunitat des del començament del conflicte espera que enguany en el naixement de Jesús, “disminueixi el soroll”. “En la nit de Nadal, que floreixi la terra; en la nit de Nadal, que es dissipi la guerra; en la nit de Nadal, que floreixi l’amor. Senyor Jesús, veuen als nostres cors, hem preparat el nostre pessebre per a tu. Et prego per tots els nens morts en aquesta guerra, per tots aquells que han mort als carrers sense atenció, per tota la població de Gaza que ha estat desplaçada i no té res. Et suplico que els ajudis i els donis l’esperança de viure, perquè la vida és bella amb tu. Beneeix-nos, beneeix la nostra terra i al món sencer, i que el teu naixement sigui una font de pau que mai s’acabi”.

La martiritzada Ucraïna

A Ucraïna, on des de 2014 el país lliura una guerra defensiva contra Rússia, intensificada en 2022 amb una invasió militar a gran escala. L’Església acompanya al poble ucraïnès en aquests dramàtics moments. L’arquebisbe major Sviatoslav Shevchuk de l’Església grecocatòlica ucraïnesa, demana al Senyor en les seves pregàries que il·lumini als líders polítics, que destrueixi els plans de guerra i dissipi l’odi. “Senyor Jesús, enforteix l’esperança, reconcilia tots els cors, uneix a totes les nacions en tu, protegeix els pobres i desemparats, consola als que pateixen i rep als que van morir per la violència. En aquesta època tan especial de l’any en la qual ens preparem per a rebre al nounat el nostre Senyor Jesucrist, enmig del fred, sense electricitat, sense calefacció, però amb Déu, que ve a néixer de nou entre nosaltres, celebrarem aquest Nadal i demanem que la presència de Déu sigui la nostra esperança, sigui la nostra fe i sigui la font de la nostra vida en les circumstàncies actuals de guerra a Ucraïna”, afirma el prelat.

Myanmar, parròquies buides i abandonades

A Myanmar, el cop d’estat de 2021 va despertar resistències internes. La junta militar ha intensificat la persecució de les minories ètniques, incloses les comunitats cristianes. Des d’allà, Mons. Celso Ba Shwe, bisbe de Loikaw, assegura que l’Església es troba “enmig d’un conflicte armat en el qual, davant la destrucció i el caos polític”, els representants eclesiàstics i els fidels han hagut d’abandonar totes les parròquies.

“La situació en el territori de la diòcesi, afectat pels enfrontaments, és molt perillosa; la majoria de les parròquies han estat abandonades i estan buides”, explica a ACN. En aquest context, el prelat subratlla la importància que la comunitat cristiana romangui unida per “travessar aquest desert, reunida entorn de l’Evangeli i l’Eucaristia”. “Fem tot el possible —afirma— per comportar-nos com a bones ovelles, cuidant-nos mútuament, animant-nos els uns als altres, mostrant amor i fent el bé. Posem a la comunitat en mans de la Santíssima Mare de Déu i San José, els qui en la fosca nit de Betlem amb tot el seu amor van adorar i van protegir el Fill de Déu, Déu Encarnado i Príncep de Pau. Que la Mare Maria i Sant Josep ens protegeixin de tots els perills”.

Salesians al Sudan

Al Sudan, després del cop d’estat de 2021 el general Abdel Fattah al-Burhan va aconseguir el poder. Enguany, han sorgit enfrontaments entre diferents faccions militars que han desencadenat una guerra civil i que afecten significativament la comunitat cristiana del país. Des d’allà, el missioner salesià Jacob Thelekkadan atén els cristians refugiats a la casa de les salesianes de Donar Mariam: “Aquí, a Sudan, milers han estat obligats a fugir de les seves llars i a portar una vida lluny d’ells com a refugiats o desplaçats. Tots anhelen tornar a les seves humils llars, però no poden fer-ho a causa de la guerra insensata i tràgica que dura ja vuit mesos i set dies a Sudan”, denuncia el religiós, que demana al Senyor “mirar amb gràcia al poble de Sudan” i, als grups enfrontats, que es reconciliïn i negociïn “un llarg alto el foc i després una pau veritable al país”.

La súplica dels fidels de Burkina Faso

A Burkina Faso, la violència forma part del conflicte regional del Sahel, on grups gihadistes han imposat regles radicals que afecten també la població cristiana. Des del país africà el Pare Honoré Ouedraogo, sacerdot de la diòcesi de Tenkodogo, Burkina Faso demana al Príncep de la Pau que miri els teus fills i n’escolti la súplica. “Concedeix als cors afligits el consol de mans solidàries i auxiliadores; als desplaçats, un retorn ràpid a les seves famílies, i a aquells que ens han deixat, el descans etern. Et demanem per tots els que pateixen i per aquells que causen sofriment. Tingues pietat dels quals moren i dels quals causen la mort. Concedeix a uns i a uns altres una profunda conversió del cor i feix que creixi en tots nosaltres l’amor al proïsme per a aconseguir una fraternitat real i activa”, demana el capellà.

“Que callin les armes al Congo”

Fa dècades que República Democràtica del Congo experimenta episodis de violència, especialment a la regió aquest, amb conflictes que es remunten als anys noranta, com recorda ACN. Aquestes tensions inclouen enfrontaments amb el país veí de Ruanda i l’activitat de diverses milícies regionals. Les tensions ètniques en diferents regions del país s’han intensificat, exacerbant encara més la inestabilitat i el sofriment de la població.

El pare Robert Kasongo Nsaka, sacerdot de la diòcesi de Kabinda demana que callin les armes. “Senyor Déu el nostre Pare, vas crear a l’home a la teva imatge perquè visqui feliç i et serveixi en pau fins a l’arribada del Regne dels Cels. Déu el nostre Pare, cada dia un congolès mor per una bala, deixant enrere un dolor insuperable. Les llàgrimes no deixen de vessar-se perquè l’home s’ha tornat malvat”, denuncia el capellà, que demana “força per a perdonar a aquells que maten” i per a “orar per la conversió dels enemics”.

El diàleg i la reconciliació, necessaris a Etiòpia

A Etiòpia, arran del conflicte en Tigray, es viu una situació delicada amb fortes tensions internes. L’any 2023, els enfrontaments entre milícies de amhara i oromia han augmentat i s’han intensificat la inestabilitat i els problemes del país. El bisbe de Bahir Donar – Dessie, Mons. Lisane-Christos Matheos encomana a Déu Etiòpia i el seu poble perquè els atorgui la teva pau duradora. “Hem intentat tantes vegades i durant tants anys resoldre els nostres conflictes amb les nostres pròpies forces i amb el poder de les nostres armes, quan hauríem d’optar pel diàleg i la reconciliació. Quanta sang s’ha vessat?“, es demana el prelat, que lamenta que els esforços hagin estat en va. “Ara, Senyor, guia els nostres passos pel camí de la pau i aplaca la violència de la nostra llengua i les nostres mans”, afegeix.

La llarga guerra civil al Camerun

El poble camerunès pateix des de la seva independència (1960) un conflicte intern perquè la comunitat anglòfona se sent discriminada per la majoria francòfona del país. Des de 2016 hi ha una guerra civil interna en curs amb combats per la independència del sud del país. Milers de persones han mort en el conflicte i més de mig milió s’han vist obligats a fugir de les seves llars.

Allà, Mons. Aloysius Fondong Abangalo, bisbe de Mamfe celebra el naixement de Jesús sense oblidar aquella i altres guerres en curs arreu del món. “Davant aquesta realitat, acudim a tu amb confiança, implorant-te que vinguis en la nostra ajuda i infonguis en nosaltres el valor per a fer passos concrets cap a una pau duradora. Demanem pel cessament de la violència a Camerun. Obre els nostres ulls perquè puguem veure’t, i els nostres cors, perquè realment t’estimem, Príncep de la Pau, en les mans de la qual estan les claus d’aquesta pau que el món no és capaç de donar-se”, expressa.

Intolerància cap als cristians de l’Índia

A l’índia es donen al mateix temps conflictes ètnics i religiosos, entre ells la violència desfermada durant 2023 a Manipur, on els ressentiments ètnics s’han intensificat fins a provocar persecucions religioses. En els últims anys, la política de supremacia hindú del partit liderat per Narendra Modi ha augmentat la intolerància cap als cristians.

“La situació continua sent ombrívola i tibant”, assenyala Mons. Dominic Lumon, arquebisbe d’Imphāl, que adverteix que milers de persones es troben en camps de desplaçats perquè les seves llars han estat destruïts. “L’Església està involucrada en diàlegs juntament amb altres organitzacions religioses, i apel·la a les autoritats perquè busquin solucions amistoses. No obstant això, hi ha molt per fer i la necessitat és enorme, ja que la destrucció i les pèrdues per a les comunitats i l’Església són considerables”, denuncia el prelat, convençut que “el poder de l’oració pot transformar les ments d’aquells que viuen guiats per l’odi i la intolerància religiosa”.

La vulnerabilitat del poble haitià

A Haití, després de l’assassinat del president Jovenel Moïse en 2021, impera el caos, amb bandes de carrer exercint el control en àrees clau. La delinqüència i la pobresa persisteixen, i hi ha un alarmant augment d’assassinats, segrestos i violència sexual, conjunt de problemes que situen la població en greu situació de vulnerabilitat.

Mons. Max Leroys Mesidor, arquebisbe de Port-au-Prince assegura que els haitians celebraran Nadal en un context de gran patiment. Malgrat això, assegura que l’esperança dels cristians del país és ferma. “Esperem sentir cada vegada més el suport de la comunitat internacional al desarmament i la recuperació del nostre país. Que tots nosaltres, germans i germanes del món sencer, romanguem en la pau del Senyor en aquest Nadal i durant tot l’any 2024!”, conclou.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia