L’atemptat terrorista contra Israel posiciona la Santa Seu, que està disposada a protagonitzar qualsevol mediació necessària, “com sempre ho ha fet”. En aquests termes s’ha expressat el cardenal i secretari d’Estat de la Santa Seu, Pietro Parolin, en una entrevista amb periodistes que cobreixen l’actualitat vaticana.
Parolin ha catalogat aquest atac com a “inhumà” i, tal com va demanar el passat dimecres el papa Francesc després de l’audiència general celebrada a la plaça de Sant Pere del Vaticà, ha fet una crida per l’alliberament de tots els ostatges en mans de Hamàs.
Després de condemnar els diversos episodis violents que s’han produït a Terra Santa des de dissabte, el cardenal ha demanat, també, una proporcionalitat quant a la legítima defensa d’Israel, alhora que ha manifestat la seva preocupació per les víctimes civils dels bombardejos produïts en territori de Gaza. “Perquè una pau sigui veritablement justa cal arribar a una solució que permeti a palestins i israelians viure uns al costat dels altres, en pau i seguretat”, ha dit.
Parolin ha aprofitat aquesta entrevista per manifestar que desconeix el marge que existeix per arribar a un diàleg entre el poble d’Israel i la milícia de Hamàs, a pesar que, ha insistit, “en cas que n’hi hagi s’ha de buscar immediatament i sense demora, cosa que evitaria més vessament de sang”. En la recerca d’aquesta solució és on es troba la Santa Seu, ha remarcat el cardenal italià, segons el qual “s’està tractant de parlar amb totes les instàncies, els canals de les quals ja estan oberts”.
Pregària per la pau, a l’Assemblea Sinodal
L’Assemblea del Sínode va finalitzar el passat dijous el seu segon mòdul, coincidint amb la novena jornada de treball. En ella, va adquirir protagonisme el compromís dels catòlics en la recerca de la pau a través del diàleg.
Així és com aquesta qüestió es va palesar a través d’una oració inicial en què Luis Rafael I Sako, Patriarca de Babilònia dels Caldeus i arquebisbe de Bagdad, va convidar a pregar els assistents “per la pau al món, especialment a Terra Santa, però també a Ucraïna”, va manifestar. Posteriorment, ja en roda de premsa, va ser Margaret Karram, àrab catòlica nascuda a Haifa i presidenta del Moviment dels Focolars (associació de fidels dins l’Església catòlica), qui també es va mostrar dolguda davant la guerra a Terra Santa.