Catalunya és aquests dies més present que mai a Roma, una ciutat culturalment diversa i oberta al turisme. La seva presència s’ha fet notar, fins i tot, uns carrers més enllà de la plaça de Santa Maria de Trastevere. Com ara quan aquest divendres la música de la Cobla Ciutat de Granollers i l’Obra del Ballet Popular, acompanyada d’una multitudinària ballada de sardanes, ha ressonat pel centre històric de la ciutat i ha esdevingut l’inici d’un intens cap de setmana en què totes les mirades estaran posades en el que passi dissabte 7 d’octubre durant l’audiència amb el Papa Francesc, programada a les 10:00 hores al Pati de Sant Damas del Palau Apostòlic.
“Seran dies històrics“. O “estan sent moments d‘esperança“. Són alguns dels comentaris que emanaven de les converses d’alguns dels pelegrins amb d’altres que han conegut ja estant a Roma, o amb els quals fa anys que comparteixen devoció en el si de la Confraria de la Mare de Déu de Montserrat. Una trobada, la del divendres a la tarda, que va ser continuada per un rosari processional a la Basílica de Santa Maria. Aquest va estar presidit per l’arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, i va comptar amb la imatge de la Mare de Déu de Montserrat de la Catedral de Girona que el papa Francesc beneirà durant l’audiència del dissabte.
“Tot i ser més de tangos, al Papa li agradarà la sardana”
Dues cares catalanes i vinculades per diversos motius amb Roma també van tenir el seu protagonisme durant aquest primer rodatge pelegrí. Una d’elles va ser la de l’autor de la sardana composta per ser representada en exclusiva davant de Francesc, amb el nom de “Sardana de la Pau”. Valentí Miserachs ha passat 60 anys de la seva vida a Roma, centrats en la basílica papal de Santa Maria la Major, des del 1973, i al Pontifici Institut de Música Sacra, entre el 1996 i el 2015, i aprofitarà l’oportunitat de dirigir-se al pontífex per explicar-li “amb més detall” el que ha volgut fer. “Ell és més de tangos, segur, però estic segur que l’hi agradarà!”, exclama.
Per la seva part, Armand Puig tampoc no es va voler perdre la primera jornada del programa, que conclourà el pròxim dilluns 9 d’octubre al matí amb la celebració d’una missa de rèquiem pels confrares difunts, presidida pel P. Abat de Montserrat, Manel Gasch, a la Basílica de Santa Maria Major. El nou president de l’agència d’avaluació d’universitats eclesials del Vaticà (AVEPRO) recorda que “Catalunya sempre ha estat un poble molt romà“, raó per la qual, opina, “ara no pot ser diferent”. Una relació començada “fa més de mil anys” i que continua amb un pelegrinatge que no és, en cap cas, “una visita turística”, sinó “una expressió religiosa que no pot existir sense una expressió cultural”, com defineix Puig.